Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 16.09.2015 - 11:33  //  aktualizácia: 16.09.2015 - 11:39  //  zobrazené: 800

Večiansky futbal má 85 rokov

Na večianskom futbalovom ihrisku sa v sobotu (12.9.) zišli páni, ktorí sa pričinili o fungovanie miestneho futbalu. Oslávili 85. výročie založenia prvého mužstva FK Veča. Na staré časy si zaspomínali aj vo futbalových dresoch. V exhibičných zápasoch si odskúšali svoju kondičku 40-roční a starší páni. O loptu bojovali aj niektorí sedemdesiatnici.

Medzi „starými Večanmi“, ako sa niektorí nazvali, nechýbali spomienky na ťažké začiatky domáceho klubu. Dlhoročný a najstarší člen výboru FK Veča Ján Baji spomínal so slzami v očiach aj na ľudí, ktorí žili pre domáci futbal. „Veľa roboty, veľa peňazí sme venovali večianskemu futbalu. Náš klub dokázal hrať so samými Večanmi, aj keď vtedy mala Veča len 2000 obyvateľov. Boli to fantastickí ľudia. Keď domáci vyhrávali, obecenstvo ich nosilo na rukách. Lebo to boli naši hráči, naše obecenstvo. Dnes už chýba domáce prostredie, človek keď nemá komu fandiť, už to nie je ono,“ hovorí pán Baji. Tvrdí, že dnešnému futbalu chýba duša. „Dnes je už futbal o niečom inom. O peniazoch. My sme mali tak málo peňazí, ale ľudia si to oveľa viac vážili, cítili sme, že je to naše,“ dodáva pán Baji.

Jedným z organizátorov spomienkového podujatia bol Vendelín Sloboda. Večianskemu futbalu sa venuje aj v súčasnosti. Teší sa, že sa za mestskú časť opäť má kto postaviť na ihrisko. Vraví, že FK Veča pred troma rokmi vstal z popola. „Z kroniky som vyčítal, že pred 85-timi rokmi sa založilo prvé súťažné mužstvo. Tak som si povedal, že to musíme osláviť. Chlapi sa naozaj zišli v peknom počte a začali spomínať. Prišlo 78 bývalých hráčov, trénerov, členov výboru. Asi polovica z nich si zahrala exhibičný zápas. Zahral si aj 70-nik,“ hovorí pán Sloboda.

Domácich futbalistov ocenil aj primátor mesta Jozef Belický, z jeho rúk si prevzalo Čestné uznanie za obetavú prácu a reprezentáciu FK Veča približne 40 pánov. Niektorí z ocenených sa neubránili slzám.