Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 21.01.2022 - 14:25  //  aktualizácia: 21.01.2022 - 14:57  //  zobrazené: 2184

V Šali vyrastajú rýchlokorčuliari

Vyzerajú ako nože pripevnené ku korčuliam a chlapci a dievčatá na nich „lietajú“ ako malí draci. Short track alebo jeden z druhov rýchlokorčuľovania je obľúbeným športom aj v Šali. Keďže je to olympijský šport, nie je vylúčené, že nám tu vyrastajú budúci olympionici. Trénujú aj na našom klzisku pod vedením známeho Mariána Miškoviča a Marián Beláka.

„Nôž je široký len 1,1 milimetra, štandardný hokejový nôž má 3 milimetre. Naozaj je to ostré, nože sú o mnoho dlhšie, vďaka čomu majú deti lepšiu stabilitu, aby neprepadávali dopredu-dozadu. Mnohé deti, keď sa odrážajú, odrážajú sa dozadu. Pri týchto korčuliach sa týmto spôsobom nepohnete. Správny odraz je do boku,“ vysvetľuje tréner Marián Miškovič.

Týchto majstrov na korčuliach môžete stretnúť aj v plusových teplotách, vtedy „nožové“ korčule si prezujú na kolieskové. Inline korčuľovaniu sa aktívne venuje 27 detí zo Šale, short tracku približne 15 z nich. Minulý týždeň štyria z nich absolvovali preteky v zahraničí a domov priniesli niekoľko cenných kovov. „Štyrom deckám sa podarilo získať tri strieborné a jednu bronzovú medailu,“ pochválil sa tréner.

Rýchlokorčuliari si zimné korčule obúvajú už v auguste a trénujú v Trnave. „Potom to zastavila pandémia, neskôr sme mohli znovu chodiť trénovať a otvorilo sa klzisko aj v Šali,za čo sme naozaj veľmi vďační,“ dodal Miškovič. Malí rýchlokorčuliari obsadia ľad so svojimi „nožami“ vždy cez víkend v ranných hodinách. Okrem ľadových tréningov trénujú aj „na sucho“ v telocvični. Za jeden týždeň absolvujú päť tréningov. „Vždy cez víkend od 8.00 do 9.00 si môže prísť hocikto pozrieť, ako tam deti lietajú na tých korčuliach,“ dodáva s úsmevom tréner.

 

(ek, foto: A. S.)