Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 08.04.2020 - 14:38  //  aktualizácia: 08.04.2020 - 15:13  //  zobrazené: 2163

V Šali vyrábajú 3D štíty

Okrem ochranných rúšok patria medzi nedostatkové zdravotnícke pomôcky aj ochranné štíty pre lekárov. Kým však rúško dokáže svojpomocne vyrobiť takmer každý, na výrobu plastových štítov je potrebná 3D tlačiareň. Tejto výzvy sa chopila ZŠ s MŠ P. Pázmánya s VJM v Šali v spolupráci so šalianskou firmou ADMASYS SK, s.r.o.

ZŠ s MŠ P. Pázmánya s VJM v Šali má k dispozícii 3D tlačiareň, ktorú získala v rámci projektu a za pomoci jednej šalianskej firmy. ,,V tejto dobe ma napadla myšlienka, že by sme mohli pomôcť šalianskej firme ADMASYS SK a zapožičať jej 3D tlačiareň na výrobu ochranných pomôcok," hovorí riaditeľka ZŠ s MŠ P. Pázmánya s VJM v Šali Monika Hamarová. Firma má momentálne k dispozícií osem tlačiarní, keďže k zapožičaniu 3D tlačiarní sa pridalo aj CVČ a ZŠ s MŠ J. Murgaša.

Ochranné štíty už poputovali zdravotníkom v Šali a okolí, a to všeobecným lekárom, odborným lekárom a rýchlej zdravotnej pomoci, aby ich štíty počas práce chránili. Podľa slov šalianskej firmy sa o tejto výrobe v Šali dozvedeli aj iné mestá a dnes majú ochranné štíty zo Šale aj nemocnice v Spišskej Novej Vsi, Levoči a Bratislave.

(DH)