Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 12.01.2017 - 12:18  //  aktualizácia: 12.01.2017 - 14:29  //  zobrazené: 4606

V Šali sa podpisovalo Memorandum k obchvatu mesta

V zasadacej miestnosti na mestskom úrade v Šali sa dnes zišli starostovia obcí šalianskeho okresu, predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja aj generálny riaditeľ spoločnosti Duslo, a.s.. Hlavným cieľom stretnutia bolo podpísanie Memoranda o spolupráci pri presadzovaní výstavby „Preložky cesty I/75 – obchvatu mesta Šaľa“.

Memorandum hovorí o naliehavosti realizácie cestného obchvatu mesta Šaľa a apeluje na Vládu SR, predstaviteľov Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, Slovenskej správy ciest a všetkých dotknutých inštitúcií. Na úvod stretnutia vystúpil primátor Jozef Belický, ktorý podčiarkol význam podpisovanej listiny a všetkých dôkladne informoval o doposiaľ dosiahnutých krokoch vedúcich k realizácii výstavby obchvatu. Ako jeden zo signatárov poďakoval ostatným za vyjadrenú súčinnosť pri presadzovaní jeho realizácie. Milan Belica vo svojom vystúpení so slovami primátora plne súhlasil a upozornil aj na narastajúci impulz pre ďalšie zhoršovanie dopravnej situácie z dôvodu nového priemysleného parku Landrover. Memorandum podpísalo všetkých 9 zúčastnených starostov obcí šalianskeho okresu, predseda NSK Milan Belica, generálny riaditeľ spoločnosti Duslo a.s, Petr Bláha a naša samospráva v zastúpení primátora Jozefa Belického. K memorandu sa čoskoro svojím podpisom pripoja aj starostovia troch chýbajúcich obcí – Kráľová nad Váhom, Neded a Tešedíkovo.

Ako sa v texte uvádza: „Signatári memoranda vyjadrujú vôľu vzájomne spolupracovať a prispieť k naplneniu spoločného cieľa, ktorým je zabezpečenie realizácie výstavby obchvatu mesta Šaľa“. Podpis memoranda je tak ďalším krokom mesta k presadeniu tak dôležitého cestného obchvatu. Po skončení stretnutia dostali priestor zúčastnené médiá, ktoré oslovili nejedného signatára memoranda. Tí médiám len potvrdili svoj významný záujem pomôcť úplne nevyhovujúcej situácii dopravy v meste a okolí. Slova sa pred zúčastnenými ujal aj generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva spoločnosti Duslo, a.s. Petr Bláha, ktorý vyjadril veľkú vôľu dosiahnuť tento spoločný cieľ nielen pre dobro spoločnosti, ale predovšetkým pre zlepšenie podmienok pre svojich zamestnancov a obyvateľov Šale a okolia. Spoločnosť memorandom zároveň vyjadrila "pripravenosť lobovať za priorizáciu investície výstavby obchvatu aj cez svojich obchodných partnerov".

O príprave memoranda sme Vás informovali ešte pred stretnutím mesta s ministrom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky. Pripravené oficiálne memorandum bolo následne predložené na pripomienkovanie aj poslancom Nitrianskeho samosprávneho kraja, ktorí jeho znenie v decembri 2016 schválili. Pred dôležitým podpisom memoranda stihol primátor mesta Šaľa navštíviť vo veci obchvatu už aj ministra financií Slovenskej republiky, ktorému bude dôležité vyhlásenie taktiež doručené. Mesto na čele s Jozefom Belickým bude pre realizáciu tak nevyhnutného obchvatu robiť naďalej všetko, čo je v možnostiach samosprávy.

 

Signatári:

Ing. Kristína Jakócsová, starostka obce Diakovce

Gyula Borsányi, starosta obce Tešedíkovo

Alajos Baranyay, starosta obce Žihárec

Ing. Gyula Iván, starosta obce Vlčany

Ing. Štefan Jancsó, starosta obce Neded

Ing. Július Rábek, starosta obce Trnovec nad Váhom

Igor Mandák, starosta obce Selice

PaedDr. Roman Urbánik, starosta obce Močenok

Emil Rábek, starosta obce Horná Kráľová

MVDr. Pavol Tóth, starosta obce Dlhá nad Váhom

Jozef Matušica, starosta obce Hájske

RNDr. Ferenc Bergendi, starosta obce Kráľová nad Váhom

Mgr. Jozef Belický, primátor mesta Šaľa

doc. Ing. Milan Belica, PhD., predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja

Ing. Petr Bláha, generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva Duslo, a.s.

 

(alx)

 

Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/