Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 15.12.2016 - 15:23  //  aktualizácia: 15.12.2016 - 20:35  //  zobrazené: 6345

Mesto udelilo významné ocenenia

V obradnej sále na Mestskom úrade v Šali sa dnes 15. decembra 2016 zišli poslanci mestského zastupiteľstva, pozvané osobnosti Šale, vedúci pracovníci mestského úradu - pozornosť sa ale upriamila na sedem najvzácnejších hostí. Na mestskom úrade sa dnes odovzdávali významné ocenenia.

Mesto Šaľa aj v tomto roku vyjadrilo nesmiernu úctu a vďaku obyvateľom za ich výnimočné výsledky v mnohých oblastiach verejného života. Tento rok sa zároveň udelilo aj jedno čestné občianstvo, cenu mesta si prevzali 4 obyvatelia a dvom oceneným bola odovzdaná cena primátora.

Odovzdávanie Ocenení mesta Šaľa sa konalo tradične v rámci Slávnostného zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Šali pri príležitosti Dňa samosprávy mesta Šaľa. Ceny slávnostne odovzdali primátor Jozef Belický, predseda komisie pre udeľovanie ocenení Jozef Varsányi a viceprimátorka mesta Danica Lehocká. Ocenenia sa odovzdávali už po 20-ty krát. Deň samosprávy bol zároveň vhodnou príležitosťou na to, aby sme v premiére prezentovali novovytvorený film zachytávajúci čaro nášho mesta, ktorý je autorským dielom p. Miroslava Gupku.

Mesto Šaľa najprv ako prejav úcty a vďaky udelilo Čestné občianstvo - človeku, ktorý významnou mierou zasiahol do života Šale a Šaľanov: Dr. h. c. RNDr. Jozef Kollár. Vysokoškolské vzdelanie získal na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Od roku 1962 pôsobil v chemickom kombináte Duslo Šaľa kde založil a viedol oddelenie organickej syntézy. Výsledkom jeho takmer 30 – ročnej vedecko-výskumnej činnosti sú konkrétne výrobky a výrobné technológie ocenené 27 československými patentmi a autorskými osvedčeniami. V roku 1994 bol vymenovaný za riaditeľa podniku Duslo Šaľa. Bol zvolený za Prezidenta Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu SR, vykonával funkciu prvého viceprezidenta  Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení, ako aj podpredsedu Rady hospodárskej a sociálnej dohody SR. Jeho spolupráca s Agronomickou fakultou Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre sa datuje od roku 1964. Univerzita mu za jeho dlhoročnú spoluprácu a podiel na rozvoji vedecko – výskumnej a pedagogickej činnosti  udelila v roku 2002 čestnú vedeckú hodnosť  doktor honoris cauza. V roku 1998 dostal štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy. Svojimi pracovnými výsledkami sa zaradil medzi osobnosti vedy a techniky na Slovensku. Celý svoj život pôsobil v našom meste a podieľal sa na rozvoji vedy a techniky,  bol činný aj v  oblasti spoločenského života. Počas pôsobenia v Dusle podporoval kultúrny a športový život v meste. Má veľkú zásluhu na výstavbe nového božieho chrámu v mestskej časti Veča.

Za dlhoročné aktívne pôsobenie v divadelnej činnosti a za propagáciu a zviditeľňovanie nášho mesta bol následne odmenený Ing. Viktor Vincze. Začínal v Detskom divadelnom súbore Úsmev pod vedením Ľudmily Melicherčíkovej. Prvýkrát hral v predstavení „Červená čiapočka a tí druhí“ v roku 1978. Od roku 1992 sa podieľa na príprave a realizácii úspešných predstavení v Divadle ŠOK Šaľa ako producent, režisér, scenárista, dramaturg,  skladateľ a herec. Spomeňme len niektoré z nich: muzikál Verklikár, muzikál Alžbeta Bátoryová, rozprávkové predstavenie s pesničkami Peter Pan, Cesta, Slovo, Hrad, Číňania. Divadlo ŠOK Šaľa dosiahlo mnoho ocenení na krajských i celoštátnych prehliadkach. Predstavenie „Cesta“ videli aj diváci v Činohernom klube v Prahe. S predstavením Peter Pan sa súbor úspešne predstavil na 10. Ročníku festivalu Integrace SLUNCE Praha 2004. Muzikál Verklikár bol uvedený na Novej scéne v Bratislave, v Štátnej opere v Banskej Bystrici a v mnohých iných mestách Slovenska. Viktor Vincze je neodmysliteľnou súčasťou Divadla Šok a šalianskeho ochotnícke divadla vôbec. Patrí medzi jeho najvýraznejšie osobnosti.

Následne bola odovzdaná cena mesta za dlhoročnú činnosť a významný prínos v rozvoji poľnohospodárstva v našom meste - Ing. Július Miškovič. Od malička je spätý s prírodou ale hlavne s pôdou, ku ktorej mu lásku vštepovali už rodičia. Preto bola jeho cesta za vzdelaním jasná už od mladosti. Po absolvovaní Vysokej školy poľnohospodárskej v Nitre nastúpil v roku 1969 do funkcie agronóma v Jednotnom roľníckom družstve v Šali. Od roku 1990 je predsedom Roľníckeho družstva v Šali až doteraz. Celý svoj život zasvätil rozvoju poľnohospodárstva vo svojom rodnom meste.  Aj po nežnej revolúcii sa naše družstvo udržalo a dnes hospodári na výmere pôdy 3 tisíc hektárov. Vo svojom fachu je rešpektovaným a uznávaným odborníkom. Niekoľko rokov sa aktívne zapájal do diania v meste aj ako poslanec Mestského zastupiteľstva v Šali.

Cenou mesta za významný prínos v rozvoji vodného hospodárstva a pri ochrane životného prostredia v našom meste a regióne bol ocenený Ing. Miroslav Spál. Je absolventom Slovenskej  vysokej školy technickej, odbor vodné stavby. Celý svoj pracovný život zostal verný vodnému hospodárstvu. V roku 1981 sa zamestnal na Povodí Váhu, kde od roku 1990 pôsobí ako riaditeľ. Túto funkciu zastáva viac ako 26 rokov čím sa stal najdlhšie pôsobiacim riaditeľom závodu v rámci existencie Slovenského vodohospodárskeho podniku. Svoju odbornosť a technickú zdatnosť preukázal v rokoch 1983-1985, už ako mladý technik,  pri prevzatí vodohospodárskej prevádzky Vodného diela Kráľová. Neskôr, už vo funkcii riaditeľa závodu, navrhol viaceré technické riešenia na zvýšenie povodňovej ochrany mesta. Jeho odborné znalosti a profesionalitu ocenili už vo viacerých okolitých obciach ako aj  po prívalových dažďoch v roku 2011 v Malých Karpatoch, ktoré zasiahli 7 obcí. V roku 2011 mu bolo udelené Čestné uznanie ministra životného prostredia SR za mimoriadne výsledky a dlhoročný prínos v starostlivosti o životné prostredie.

Cena mesta bola odovzdaná aj Milanovi Danielovi za významnú činnosť v sociálnej oblasti v našom meste pri výchove a starostlivosti o nezaopatrené deti. Na základe vlastnej životnej skúsenosti sa začal venovať výchove a starostlivosti o deti, ktorých osud bol podobný jeho vlastnému. Šiestim deťom bez rodičov trvale poskytuje domov a nahrádza chýbajúcu rodinu, čím vytvára priaznivejšie predpoklady pre ich ďalší vývoj. a „jeho“ deti sú občanmi nášho mesta od roku 2009.Okrem týchto detí pritúlil v poslednom období ďalších šesť detí, ktorých rodinná a sociálna situácia bola zúfalá, zahrnul ich otcovskou starostlivosťou a vytvoril im podmienky pre pokojnú existenciu. Postarať sa denne o 12 detí, navariť, upratať, vyprať pripraviť sa do školy, skrátka žiť životom  rodiny je úloha vyžadujúca mnoho síl a trpezlivosti. Počas letných mesiacov pozýva ešte ďalšie deti zo sociálne slabších rodín a venuje sa im tak, ako mu sily stačia. Z minimálnych finančných prostriedkov a s pomocou dobrých ľudí nášho mesta robí to, čo by robil málokto z nás.

Ocenení boli ale v dnešný deň ešte ďalšie dve významné osobnosti nášho mesta. Cenu primátora získal kapitán Mgr. Peter Krokavec. Po ukončení strednej školy, keď sa mnohí mladí ľudia rozhodujú kam nasmerovať svoj život, bola jeho voľba jasná, chrániť ľudí a poriadok. Osud to zariadil tak, že v roku 1993 nastúpil k čiernym policajtom kde sa postupne od obchôdzkára vypracoval až na náčelníka, na tomto poste pôsobí od roku 2003. Pod jeho vedením pokračoval tento poriadkový útvar mesta v napredovaní najmä v oblasti prevencie. Bol zavedený kamerový monitorovací systém mesta, zriadené chránené pracovisko k jeho obsluhe. Mestská polícia neustále zdokonaľuje svoju činnosť nielen po materiálnej stránke, ale aj po profesijnej stránke. To všetko s cieľom pomáhať a vytvárať podmienky pre bezpečné mesto. V súčasnosti riadi 36 členný kolektív. Výraznou mierou sa pričinil o zvyšovanie dôvery verejnosti v políciu. K svojej práci pri službe občanom sa snaží pristupovať ľudsky, ale i odborne tak, aby mohol byť vzorom pre svojich kolegov. Cena primátora mesta Šaľa je mu udelená za osobný prínos pri rozvoji policajnej služby v meste Šaľa pri príležitosti 25. výročia založenia Mestskej polície Šaľa.

Cenu primátora si prevzal aj Mgr. Roman Hatala. Je známym a renomovaným divadelníkom, ktorý sa venuje divadelníctvu a kultúrnej činnosti od roku 1982. V priebehu vyše troch desaťročí prešiel od detských divadelných súborov až k súborom dospelých ( Úsmev, Uzol, ŠOK, Váh, TerraWag, ASI, Materinky...). Okrem vytvárania divadelných postáv pracuje ako scenárista, režisér, producent, organizátor. Ako herec prešiel širokou škálou postáv od rozprávkových až po výrazné dramatické a charakterové postavy. Je organizátor divadelných a filmových festivalov, podieľal sa na organizovaní Medzinárodného stretnutia mládeže EU v rokoch 2001 a 2002, ako producent sa podieľal na produkcii filmu ,,Kolaps duše,“ je konateľom a producentom vlastného štúdia Hačo, s.r.o. Jeho zásluhou bola obnovená činnosť folklórneho súboru dospelých i detí – Šaľan, Šaľanček. Venuje sa etnografii - výskumu šalianskeho kroja. Rozsah jeho doterajšej činnosti a dosiahnuté výsledky sú vyjadrením jeho schopností, talentu a zanietenosti. Patrí k uznávaným divadelníkom a kultúrnym pracovníkom, ktorý svojou činnosťou prerástol rámec mesta a regiónu.

 

Ako sa vyjadril primátor v krásnom príhovore, symbolom a koloritom nášho mesta je rieka Váh, ktorá spája nás, Šaľanov a dve najväčšie časti mesta. Mesta, ktorého obyvatelia majú obrovský potenciál, ktoré môže smerovať k neustálemu progresu. Aj vďaka všetkým dnes oceneným sme sa dostali až sem. Vyjadril im rešpekt a úctu, pripomenul, že práve oni sú prínosom pre nás všetkých a vzorom pre mladých. Dúfa, že v ich ceste budú mnohí pokračovať - lebo Šaľa je krásne mesto plné výnimočných ľudí.

 

(Miloslava Bartíková, alx)

Foto: JURAJ KOVÁCS

Propagačné video Miroslava Gupku: https://www.youtube.com/watch?v=5TKz9q0szl4&feature=share

 

Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/

  • Foto: JURAJ KOVÁCS
  • Dr. h. c. RNDr. Jozef Kollár - Čestné občianstvo
  • Ing. Viktor Vincze - Cena mesta
  • Ing. Július Miškovič - Cena mesta
  •  Ing. Miroslav Spál - Cena mesta
  • Milan Daniel - Cena mesta
  • Mgr. Peter Krokavec - Cena primátora mesta
  • Mgr. Roman Hatala - Cena primátora mesta
  • Foto: JURAJ KOVÁCS