Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 24.09.2021 - 15:35  //  aktualizácia: 24.09.2021 - 15:43  //  zobrazené: 2039

V Šali pestujú 106 odrôd kukurice

Vedeli ste, že v Šali pestujeme až 106 hybridov kukurice? Smerom na Trnovec nad Váhom po pravej strane je kukuričné pole na 25 hektároch. V stredu mali poľnohospodári nášho regiónu veľký deň. Konal sa Deň poľa – kukurice. Poľnohospodársky „sviatok“ si prišiel pozrieť aj primátor Šale Jozef Belický. Vyjadril im obdiv i svoju podporu.

V registrovaných odrodách je približne 400 druhov kukurice. Šalianska klíma praje viac ako stovke z nich. Rozhoduje o tom najmä suma teplôt od zasiatia kukurice až po zber. Iné odrody sa pestujú pod Tatrami, v Žiline a iné u nás. Sezónu si naši miestni pestovatelia kukurice vcelku pochvaľujú. „Jar bola veľmi suchá, od sejby neboli vôbec zrážky. Výdatné dažde prišli v júni, vtedy tá kukurica zregenerovala. Inak by bola sezóna katastrofálna, ale vtedy to kukurica dobehla,“ vysvetľuje Matej Takáč zo šalianskej spoločnosti Sagrop, ktorá tento deň každoročne organizuje.  Napriek dobrej úrode hovorí o náraste cien potravín. „Stúpajú nám ceny vstupov, hnojivá aj o 50%. Tona hnojiva stála 200 eur, teraz stojí 400 eur. Zdražela aj elektrická energia a množstvo iných komodít, to sa potom odrazí na cene potravín,“ hovorí Takáč. To však neznamená, že si poľnohospodári zarobia viac, len, ako hovorí Takáč, budú robiť s väčšími peniazmi. Pocítia to najmä spotrebitelia.

Každá odroda rastie v troch radoch. Sú tu kukurice na zrno, sú tu odrody určené na bioplyn, aj na kŕmenie dobytku. „Časť produkcie ide aj do liehovarov, do Bolerázu pri Trnave,“ priblížil Matej Takáč.

Veľkým dňom bude pre poľnohospodárov aj zber kukurice, približne koncom októbra. „Dôležitá je okrem úrody aj vlhkosť. Treba ju totiž dosúšať na 14%. Robíme z toho tabuľky a pestovatelia si môžu porovnávať svoju úrodu s ostatnými,“ dodal mladý poľnohospodár.

 

Na jar je každoročne deň pšenice, jeseň patrí kukurici.

 

(ek)