Domov   >  Kino
publikované: 21.03.2019 - 15:23  //  aktualizácia: 21.03.2019 - 08:44  //  zobrazené: 1752

UŽ DNES!!! Expedičná kamera 2019!

Je tu marec a s ním už každoročne zavíta do nášho mesta filmový festival, ktorý prináša do  kín tie najlepšie cestovateľské a dobrodružné filmy z medzinárodnej aj domácej produkcie. 

Výpravy do vnútra džungle i púšte, neuveriteľné výkony na skalách, plavby cez oceány i po divokých riekach, adrenalínové šialenstvá, návštevy domorodých kmeňov, stovky ubehnutých kilometrov i putovanie na dvoch kolesách, outdoorové hviezdy i neznámi cestovatelia, to všetko máte možnosť zažiť počas festivalu.

Expedičná kamera prinesie do nášho  kina tento rok týchto šesť filmov: 

 

MATSÉS

Je dnes ešte vôbec možné zažiť naozajstné dobrodružstvo, tak ako za starých čias len s papierovou mapou v ruke? Aké to je, keď sa otec s dcérou na vlastnú päsť vydajú na peruánsko-brazílsku hranicu až do stredu Amazónie ku kmeňu Matsés, ktorý odoláva tlaku civilizácie ťažobných spoločností? Matsés je film, ktorý vás chvíľu inšpiruje aj dojíma, a chvíľu vám behá mráz po chrbte. 
 

STUMPED

Maureen je lezkyňa. Býva v Colorade a miluje zvieratá, nezdravé jedlo a spanie v aute. A okrem toho má tiež svoj lezecký projekt. Chystá sa vyliezť cestu "Days of Future Past", ktorá má obtiažnosť 8+ (UIAA). Lenže talent nie je všetko a Mo zisťuje, že na sebe bude musieť pracovať oveľa viac ako si myslela. Že bude musieť poslúchať trénera, posilovať, zmeniť životosprávu a trocha menej sa flákať. Keďže je ale Mo na to až príliš tvrdohlavá, bude to boj. Zvlášť, keď Mo nemá jednu ruku.

 

TUPENDEO

Stephan Siegrist s parťákom Thomasom Senfom sa vydávajú v roku 2015 na prvovýstup hory Tupendeo v oblasti Kašmíru v indických Himalájach. Nález lezeckého materiálu tesne pod vrcholom im odkrýva príbeh z expedície z roku 1992. Miestni si len matne spomínajú na akúsi tragickú udalosť - pre horolezca Jonathana Bambera bol adrenalín každodenným chlebom a práve vrchol Tupendeo mal byť jeho ďalšou výzvou a tiež ďalším zdolaným vrcholom. Lenže osud to chcel inak a kúsok pod vrcholom prišlo k fatálnej nehode. Boj o vrchol sa pre Jonathana v sekunde stal bojom o živoť a nekonečným čakaním na zľutovanie. 

 

KROKY NA HRANE

Behanie je moderné. Všetci beháme. Beháme pre radosť, aby sme schudli, aby sme boli najlepší. Boli ale doby, keď beh bol formou úteku. Kto utiekol, prežil. Skupina slovenských ultrabežcov sa vydáva po stopách Rudolfa Vrby a Alfreda Wetzlera, ktorí v roku 1944 utiekli z pekla koncentračného tábora v Osvienčime a absolvovali 170 km dlhú cestu do Žiliny, aby podali svedectvo o systematickom vyvražďovaní Židov. Viac ako kopce a vzdialenosť ale na ceste tentokrát bolia spomienky. 

 

WAIAU - TOA ODYSSEY

Viete, čo je to packraft? Je to nafukovacia loď, ktorá je tak ľahká, že ju jednoducho zložíte a hodíte na chrbát. A viete, čo je to bikepacking? Moderné ponímanie minimalistického cestovania na bicykli. Partia troch dobrodruhov, jedného fotografa a filmára vyrazila na 300 km dlhú 6 dní trvajúcu jazdu bez akejkoľvek podpory. Naplánovali výpravu, ktorá spája divoké rieky a prírodné cyklotraily v takmer nedotknutej prírode Nového Zélandu. A aby toho nebolo málo, len mesiac pred odjazdom ich ničivé zemetrasenie prinúti zmeniť plány a to im dáva možnosť objaviť novú krajinu. 

 

DIVIDED 

Z Kanady do Mexika môžete ísť pohodlne autom. Lenže je to 4500 km, takže je pohodlnejšie letieť. Rickie a Lee ale idú bicyklami. Obe ich spája láska k cyklistike a na bicykli už toho zažili veľa. Tentokrát čelia ale veľkej výzve - preteky Tour Divide naprieč Severnou Amerikou. Behom dlhej cesty si siahnu na naozajstné dno, ale nezastaví ich ani poricia kilometrov, ani bolesť, smútok a komári, a dokonca ani strach zo zlyhania. Pretože niekedy je zlyhanie to najlepšie, čo vás môže po ceste stretnúť. 

 

Expedičná kamera sa koná 21. marca 2019 (štvrtok) v DK Kino Šaľa o 18:00 a vstupné na všetky filmy je 4€. 
Tešíme sa na vás!