Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 18.07.2019 - 11:13  //  aktualizácia: 18.07.2019 - 11:28  //  zobrazené: 4359

Úspech Šaľana vo Francúzsku

Roman Kováč zo Šale, ktorý je veľkým fanúšikom veteránov získal vo Francúzsku významné ocenenie.

Vo francúzskej obci Allouville-Bellefosse sa pred pár týždňami konal 25. ročník prehliadky veteránov. Hlavným organizátorom podujatia bol Francúz Roger Devaux. V dobových odevoch a historických autách sa predstavili majitelia svojich veteránov z Francúzska, Anglicka, Belgicka, Česka a Slovenska.  Medzi Slovákmi dominovalo auto Šaľana Romana Kováča.

Pánovi Romanovi v jeden bežný deň zazvonil telefón, za ktorým na druhej strane stál pán Pavel Gregúrek z klubu historických vozidiel v Holíči. Práve pán Gregúrek bol ten, ktorý Romanovi ponúkol jedinečnú príležitosť, prezentovať svoje autíčko v tejto európskej krajine. Jedinečnú šancu Roman spočiatku odmietal, až nakoniec a našťastie prijal túto lákavú ponuku. Na tento výlet spomína s veľkým optimizmom. ,,Prvý deň sa jazdilo na útes Étretat. Za útesom bol už len Atlantický oceán. Celá táto lokalita je vlastne miestom, kde sa vylodili spojenci. Ide o útesy, ktoré ležia v Normandii,“ spomína pán Roman, ktorý za účasť na tomto podujatí ďakuje Pavelovi Gregúrekovi.

Z Francúzska Roman neodišiel s prázdnymi rukami. Podarilo sa mu získať významnú cenu a to Cenu nováčika za najkrajšie vozidlo. Roman uspel s krásnym bielym veteránom, ktorý dosahuje najvyššiu rýchlosť 120 km/h. Ide o vzácne auto z roku 1932, ktoré sa objavilo aj vo filme a jazdili na ňom herci ako Lida Baarová a Vlasta Burian.  Existujú len dva kusy týchto druhov áut. Obidve autá Roman vlastní, ale druhé ešte čaká na renováciu. ,,S bielym chodím na svadby a s čiernym si užívam jazdu v Šali,“ prezradil Roman Kováč. S veteránmi pracuje už 10 rokov. Bol podpredsedom klubu veteránov v Seredi a pôsobil i v múzeu veteránov v Seredi. Po čase sa ale vzdal funkcie, keďže plánuje vytvoriť veteránsky klub i v Šali.

,,Mám teraz vnúčika, budem sa venovať jemu a budem ho učiť o veteránoch, aby raz nesedel v kancelárii ale v servise. Uvidíme, či sa to podarí, či bude mať k tomuto vzťah,“ doplnil s úsmevom Roman Kováč, ktorému GRATULUJEME.

 

 

(dh, foto: Roman Kováč)