Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 21.12.2019 - 10:55  //  aktualizácia: 21.12.2019 - 10:58  //  zobrazené: 2011

Chvíle plné emócií

Deduškovia a babičky, plní emócii, radosti a šťastia. Taký pohľad sa naskytol pred vianočnými sviatkami žiakom šalianskej Základnej školy Jozefa Cígera Hronského. Osobne ich obdarovali darčekmi zabalenými do škatúľ a krabíc od topánok. Podporili tým celoslovenskú charitatívnu výzvu "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok". Zmyslom akcie, ktorá zaplavila sociálne siete, je potešiť vianočným darčekom seniorov v domovoch dôchodcov, ale najmä tých, ktorí už nikoho nemajú, kto by im najkrajšie sviatky niečím spríjemnil. V meste a jeho okolí celkovo vyzbierali viac ako 400 krabíc od topánok, ktoré urobia radosť deduškom a babičkám v najmenej 7 zariadeniach pre seniorov. 

 

Žiaci a učitelia zo Základnej školy Jozefa Cígera Hronského v Šali obdarovali tri domovy. Tento týždeň zavítali do Senior Care Kaskády pri Galante, kde odovzdali 80 krabíc.Ďalších 20 darovali v "starom" Dome dôchodcov na Nešporovej ulici v Šali a 26 v centra pre seniorov Solidaritas v Nemocničnom parku v Šali. "Dobrí ľudia existujú, a verte tomu, že sú aj medzi nami, možno len tak potichu robia dobré skutky bez kamier, ale sú medzi nami. Ďakujeme každému, kto sa nejakým spôsobom zapojil do tejto akcie. Detičkám a učiteľkám ďakujeme za krásny vianočný program. Dnešný zážitok určite ostane v pamäti našich klientov, lebo sa nestáva, že len tak z neznáma dostanú takéto hodnotné darčeky," uviedlo na sociálnej sieti centrum seniorov Solidaritas. 

 

"Boli to stretnutia plné emócii, radosti a šťastia. Ďakujeme za prijatia i potlesky. Všade sa nám spolu so žiakmi tisli slzy do očí z toho, ako dokážu byť ľudia vďační aj za maličkosti, ktoré im vyčarili úsmev na tvári. Môžeme s radosťou povedať, že náš cieľ je splnený. Ďakujem vedeniu školy a všetkým kolegyniam za podporu.   Taktiež žiakom a tým, ktorí prispeli k programu na jednotlivých miestach. Špeciálna vďaka tiež patrí poslancovi Mestského zastupiteľstva Róbertovi Andrášimu, ktorý projekt koordinuje za celý okres Šaľa. V dvoch zariadeniach bol priamo pri odovzdaní darčekov, čomu sa veľmi tešíme," uviedla učiteľka Zuzana Urbancová, ktorý projekt koordinovala na ZŠ J. C. Hronského. 

 

Tento projekt vznikol vlani na sociálnej sieti Facebook. Výzvu darovať darčeky v krabici od topánok zverejnila v skupine s rovnomenným názvom Jana Galatová. Pre túto iniciatívu sa rozhodla v období, keď denne navštevovala svoju mamu v nemocnici na onkológii. Jej myšlienka s cieľom potešiť seniorov v hlavnom meste a okolí prerástla tento rok do celoslovenskej akcie. Celkovo sa do nej podľa údajov organizátorov zapájajú v približne 90 mestách po celom Slovensku. 

 

text a foto: ZŠ J. C. Hronského v Šali