Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 30.04.2017 - 16:30  //  aktualizácia: 29.11.2019 - 15:22  //  zobrazené: 3851

Na šalianskom pódiu stojí už viac ako tri dekády

Mesto už niekoľko rokov udeľuje Tvorivý čin roka - prestížne ocenenie v oblasti umenia a kultúry. Medzi vlaňajšími laureátmi bola aj žena, ktorú priaznivci šalianskeho divadla veľmi dobre poznajú ako milú, ústretovú, vždy dobre naladenú a húževnatú herečku. Ochotnícke divadlo sa jej stalo celoživotnou láskou. Za viac ako tri dekády získala množstvo kolektívnych i individuálnych ocenení. Predovšetkým za herecké výkony. V súboroch Uzol, Váh, Šok, Asi, Materinky stvárnila desiatky postáv. Mimoriadne ocenenie za dlhoročnú aktívnu prácu v oblasti umenia si preto právom zaslúži. Táňa Miškovičová

V predstavení Matka, Divadlo Asi Šaľa, 2003-2004 (s Jankou Feketeovou)

Za tie roky ochotníckej práce si stvárnila množstvo divadelných postáv. Ktoré z nich Ti boli najmilšie? Aký máš nesplnený herecký sen?

Medzi tie postavy, ktoré mi najviac prirástli k srdcu, boli určite postava Kláry v predstavení Panny v oblakoch, Marta v predstavení To neznamená rozsudok smrti, Alžbeta v prestavení Bátoryčka, matka v Balade o Eve a Jo v Číňanoch. V predstaveniach pre detičky hrám ktorúkoľvek postavu a veľmi rada. Nemám nesplnený herecký sen, všetko čo prišlo som prijala a tešila som sa z každého nového projektu a z každej novej úlohy.

Divadlo Šok, predstavenie Číňania, 2016. Spolu s Viktorom Vinczem

Divadelníci sú už roky silná a rešpektovaná komunita v meste, kde patríš medzi stálice. Ľudia Ťa rešpektujú a majú radi. Ako sa dá skĺbiť rola manželky, matky, babky s časovo náročným divadlom?

Skĺbiť akéhokoľvek koníčka s rodinným životom a s prácou nie je jednoduché. Divadlo je krásna, ale časovo náročná činnosť. Moje, dnes už dospelé dcéry, v divadle vyrástli a patria medzi nadšených divákov a obdivovateľov. Mladšia dcéra s rodinou žije v Šali. Snažíme sa tráviť spolu čo najviac času. Jej dcérka Miška je taký veselý človiečik, ktorý vždy prinesie kopec nádhernej energie. Keď hráme interaktívne predstavenia pre deti, vždy je prvá „ na parkete“. Staršia dcéra s rodinou žije v zahraničí, ale na prázdniny chodia aj s deťmi domov. Tešíme sa na nich celý rok, najmä na vnúčatá Leu a Aliho, a určite si leto riadne užijeme a nahradíme si stratený čas. A ako vždy, keď budú mať Materinky vystúpenia počas letných mesiacov, určite nebudú chýbať medzi najmenšími divákmi, pretože Materinky milujú.

Si laureátkou Tvorivého činu roka 2016 v kategórii Mimoriadne ocenenie za dlhoročnú aktívnu prácu v oblasti umenia. Čo pre Teba toto ocenenie spomedzi ostatných, divadelných znamená?

Prekvapilo ma to a veľmi potešilo. Je to práve 35 rokov, čo som prišla prvýkrát na divadelnú skúšku do domu kultúry. A už som neodišla. Z ocenení, ktoré som dostala za herecké výkony na divadelných prehliadkach, som mala vždy veľkú radosť. Pretože ma to utvrdzovalo v tom, že som urobila všetko pre to, aby predstavenie vyšlo. Toto ocenenie si veľmi vážim a z celého srdca ďakujem mojim priateľom a kamarátom divadelníkom, ktorí ma naň navrhli. Keď som ho dostala, tak Valo Kozaňák vtipne poznamenal „to máš za celoživotné dielo, je najvyšší čas skončiť“. Ale ja ho asi neposlúchnem…

Ako vnímaš vo všeobecnosti umenie a kultúrny život v meste? Ktoré podujatia obľubuješ? Ktoré Ti naopak v meste chýbajú?

Z môjho pohľadu je v meste dostatok možností kultúrneho vyžitia, vždy si je z čoho vyberať. Ale je to aj o nárokoch každého z nás. Ak si chcem pozrieť určité divadelné predstavenie, tak za ním cestujem. Mňa osobne veľmi potešil návrat folklóru, ktorý mal v minulosti v našom meste významné miesto. Pred ani nie dvomi rokmi zopár nadšencov obnovilo oba folklórne súbory a v súčasnosti už reprezentujú naše mesto na rôznych podujatiach po Slovensku. V tomto prípade sa dobrá vec podarila, moc im držím palce. A čo ma veľmi teší, je skutočnosť, že naše mesto je „mestom zanietených“ divadelníkov, o čom svedčí práca niekoľkých divadelných súborov v Šali a ich ocenenia. A ja mám to šťastie, že patrím medzi nich. Divadelná rodina pre mňa veľmi veľa znamená, nie je to len o divadle. Za tie roky mi pred očami vyrástla generácia skvelých divadelníkov. Každý, kto mal možnosť ich vidieť hrať, mi dá za pravdu. Prišli ako deti, dnes majú deti a tie v súboroch vyrastajú. Prirodzeným spôsobom zostávajú v divadelnom svete a hrajú v detských súboroch. Čo dáva nádej, že ochotnícke divadlo v meste bude vždy žiť. 

pýtal sa: Miro Demín

Fotografie: archív TM, sala.sk  (viac v galérii)

Súvisiaci článok: http://sala.sk/clanok/kto-ziskal-salianskych-oscarov

NAVRHUJTE LAUREÁTOV NA TVORIVÝ ČIN ROKA 2017

Aj v tomto roku budú odovzdané ocenenia za Tvorivý čin roka. Ovplyvniť to viete aj vy, občania. Stačí si v priebehu roka všímať kultúrne dianie v našom meste a poslať návrhy na laureátov na adresu msks@sala.sk. Ocenenia sa odovzdávajú koncom roka v kategóriách 1/ maľba, kresba, grafika, 2/ sochárstvo, rezbárstvo, úžitkové umenie, 3/fotografia, 4/divadlo, 5/film, 6/ knižná tvorba, publicistika, 7/ etnografia, 8/propagácia mesta, 9/výstavy, 10/ tanec, 11/spev, 12/ mimoriadne ocenenie za dlhoročnú aktívnu prácu v oblasti umenia a kultúry.

Propozície nájdete tu: http://sala.sk/clanok/anketa-tvorivy-cin-roka-2016-hlasujte

 

 Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/

  • chvíľka voľna, pred predstavením Matka, 2003 (Divadlo Asi Šaľa)
  • Dva a pol hodiny meškania
  • Divadlo Šok, Číňania 2016, s Viktorom Vinczem
  • Divadlo Šok, Číňania 2016, s Viktorom Vinczem
  • Divadlo Šok, Číňania 2016, s Viktorom Vinczem
  • Ocenenie Tvorivý čin roka 2016
  • Laureáti ocenenia Tvorivý čin roka 2016
  • Balada o Eve, CMD Levice
  • Materinky Šaľa
  • suseda v predstavení Matka, Divadlo Asi
  • Alžbeta, Divadlo Váh
  • Výstava Dramatické polstoročie 2016, s A.Demkovou (vpravo)