Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 19.09.2019 - 17:25  //  aktualizácia: 19.09.2019 - 17:48  //  zobrazené: 2036

Stretnutie členov Únie nevidiacich a slabozrakých v Šali

Dňa 18. septembra 2019 sa v Hoteli Centrál v Šali uskutočnilo stretnutie členov šalianskej základnej organizácie Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Stretnutie sa uskutočnilo pri príležitosti verejnej zbierky Biela pastelka, ktorá sa odštartuje v piatok 20. septembra 2019. Na stretnutí bol prítomný i primátor Šale Jozef Belický, viceprimátorka Šale Danica Lehocká a viceprimátor Šale Róbert Tölgyesi. Vedenie mesta sa prítomným prihovorilo slovami, ktoré chytilo za srdce nejedného hosťa. Po oficiálnom otvorení nasledoval slávnostný prípitok a obed. Členovia občianskeho združenia potom zahodili všetky svoje starosti a využili toto stretnutie na zábavu.

Únia nevidiacich a slabozrakých v Šali má v súčasnosti 145 členov, ktorí sa raz do mesiaca stretávajú na výborovej schôdzi. Predsedom je Alojz Ricker. Aktívne sa venujú rôznym činnostiam. Pravidelne sa stretávajú pri príležitosti osláv fašiangov, MDŽ, Dňa matiek, Dňa úcty k starším, Dňa nevidiacich a Vianoc. Tento rok sa v lete zúčastnili rekreačného pobytu v Maďarsku a to i vďaka mestu Šaľa, ktoré im poskytlo na tento pobyt finančný príspevok. Okrem toho sa zúčastňujú podujatia ,,Biela palica,“ kde spolupracujú i s mestskou políciou.

V piatok 20. septembra 2019 stretnete aj v našich uliciach mesta dobrovoľníkov , ktorí sa budú podielať na verejnej zbierke Biela pastelka. Biela pastelka je verejná zbierka pre tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Tento rok pôjde už o 19. ročník. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, aby sa nevidiaci a slabozraký ľudia mohli začleniť do bežného života. Patrí sem napríklad bezpečná chôdza s bielou palicou, čítanie a písanie Braillovho písma, varenie, upratovanie, osobná hygiena, komunikačné zručnosti, výcvik psa pre nevidiacich. Biela pastelka patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku. Uskutoční sa približne v 300 mestách a obciach na Slovensku.

 

 

(DH)