Domov   >  Čas a my
publikované: 05.08.2017 - 09:00  //  aktualizácia: 05.08.2017 - 09:12  //  zobrazené: 4583

Spomienka na Duslanku

Súčasťou významnej spoločnosti chemického priemyslu na Slovensku bola kedysi jej vlastná „duslácka kapela“, nazvaná „Duslanka“. „Vznikla pred vyše 50timi rokmi pri Chemických závodoch Juraja Dimitrova a stala sa aj súčasťou nášho Dusla“, povedal nám jej vtedajší člen Jaroslav Matušica.

V tom období za dychovú kapelu „fúkalo“ takmer 30 vynikajúcich pracovníkov a hudobníkov zároveň. Prvým kapelníkom – vedúcim kapely, bol pán Ševčík. Po ňom nastúpil ako kapelník Ján Lieskovský, toho neskôr vystriedal pán Šorman.

„Stretávali sme sa dvakrát do týždňa“, spomínal pán Matušica. Na ich nácviky vyhradila spoločnosť priestory v suteréne administratívnej časti. Od chemického závodu dostali všetko potrebné vybavenie aj jednotné uniformy – tmavé obleky. A nielen to – nie všetci boli hneď stvorení hudobníci, na nástroje sa naučili hrať spoločne. Svoje nezabudnuteľné pochody vyhrávali na klarinetoch, trubkách, tenoroch, baritónoch či pozaunách. „Volali nás na dožinky, prvomájové oslavy, Nový rok, ale aj smútočné pochody pri pohreboch“ vysvetlil nám pán Jaroslav.

Síce dnes už žiadna „duslácka kapela“ neexistuje, spomienky jeho členov sú večné. Možno si aj vy, či vaši rodičia, starí rodičia, spomínajú na týchto pánov v oblekoch s naleštenými dychovými nástrojmi – a ich pekné a dôstojné vystúpenia.

(alx)

 Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/

  • Jaroslav Matušica - vtedajší člen Duslanky
  • Duslanka