Domov   >  Čas a my
publikované: 15.01.2021 - 14:35  //  aktualizácia: 18.01.2021 - 11:43  //  zobrazené: 4121

Socha svätého Juraja s drakom

Socha svätého Juraja s drakom

 

Nasledujúci príspevok je vytvorený z citácie textu, ktorý v informačnom letáku Socha sv. Juraja napísal Július Morávek pri príležitosti slávnostného odhalenia sochy po jej reštaurovaní v roku 2008. Informačný leták vydalo Mesto Šaľa a vytlačený bol vo FOCESA Šaľa. Použité fotografie sú z uvedeného letáku a z archívu Júliusa Moráveka.

Socha sv. Juraja s drakom je umiestnená na rovnomennom námestí pred budovou mestskej knižnice.

Autor sochy je neznámy. Socha je pravdepodobne dielom miestneho umelca. Je datovaná na začiatok 19. storočia. Pôvodne bola inštalovaná uprostred námestia a bola ohradená nízkym oplotením. V jej blízkosti bola hasičská zbrojnica, artézska studňa s napájadlom a obecná váha. Jazdecká socha so zbrojnicou vytvárala celok. Budova zbrojnice bola postavená v neorenesančnom slohu so štyrmi nárožnými vežičkami a štítom na priečelí budovy. Kompozícia sochy a zbrojnice evokuje blízkosť k symbolike sv. Floriána. Pôvodné umiestnenie sochy sv. Juraja bolo výtvarnou i urbanistickou dominantou námestia.

Socha sv. Juraja ešte na svojom pôvodnom mieste ako dominanta námestia v prvej polovici minulého storočia.

Na terajšie miesto bola premiestnená v druhej polovici minulého storočia v súvislosti s prestavbou námestia. Premiestnením prestala plniť úlohu dominanty.

Od roku 1963 je kultúrnou pamiatkou a je zaradená do zoznamu pamätihodnosti mesta.

V rokoch 2006 - 2008 sochu reštaurovali akademickí sochári - reštaurátori Ondrej Csütörtöki a Árpád Mézes z grantového programu MK SR a. za spolufinancovania mesta.

Socha sv. Juraja je vytvorená takmer v životnej veľkosti. Vzpínajúci sa kôň s postavou svätca sediaceho obkročmo je upevnený na kamennej podložke. Vzpriamene sediaca postava sv. Juraja je natočená smerom k dole ležiacemu drakovi. Nohy s čižmami a ostrohami má zasunuté v strmeňoch. Socha je vytvorená z monolitného bloku jemnozrnného pieskovca. Pravá ruka železnou kopijou prebodáva otvorený hrtan zvieraťa, ľavá ruka pridržiava zubadlo koňa. Plasticky je zobrazená hlava koňa s veľkými očnými buľvami a šticou. Kôň je vytvorený v momente vysokého skoku. Vysoký skok je umocnený polohou prednej pravej nohy koňa, ktorá je položená na tlame hlavy draka, ľavá predná noha sa opiera o šikmo postavený valec. Drak má podobu korytnačky, na chrbte má vejárovité krídlo. Zalomený šíp symbolizuje blesk. Chvost koňa je upevnený slučkou. Postava sv. Juraja má prehodený cez plecia plášť, ktorý pridržiava šerpa s ozdobnou sponou v strede. Hrudník obopína obrnená vesta. Priliehavý šat má pri krku ukončený zvrásneným nákrčníkom. Hlava sv. Juraja je chránená prilbou so spustenými náušníkmi, s mierne zvlnenými dlhými vlasmi, tvár je pravidelná s vytočenými fúzami.

Jazdecká socha sv. Juraja je spracovaná podľa kresťanskej ikonografie a vychádza zo života svätca. Svätý Juraj sa narodil v 3. storočí v Kapadócii a zomrel okolo roku 305 v Lydda - Diospolise (Palestína). Jeho matka bola údajne Kapadóčanka a otec Peržan. Dostal kresťanskú výchovu, stal sa vojakom. Podľa legendy neďaleko mesta Silen v jednej z líbyjských provincií sa usadil drak, ktorý si vyžiadal mnoho ľudských obeti. Obetovaná mala byť aj kráľova dcéra.

Juraj sa ju rozhodol zachrániť s podmienkou, že obyvatelia sa dajú najskôr pokrstiť. Po krste obyvateľov Juraj draka mečom zabil. Kráľ nechal z vďaky Jurajovi a Panne Márii postavil kostol.

Socha sv. Juraja v súčasnej dobe po reštaurovaní v roku 2008.

V čase prenasledovania kresťanov za cisárov Diokleciána a Maximiána rozdal Juraj svoj majetok a rytiersku výzbroj. Za kresťanskú vieru bol kruto mučený, chceli ho zahubiť otráveným vínom, nepodarilo sa, nakoniec ho sťali. Za čias križiackych výprav zobrali vojaci jeho ostatky so sebou. Keď kresťania obliehali Jeruzalem, zjavil sa Juraj v bielom odeve s červeným krížom na prsiach a pomohol im k víťazstvu. Pochovaný bol v Diospolise a zvyšky kostola, ktorý bol postavený nad jeho hrobom, sa údajne zachovali dodnes.

Úcta k sv. Jurajovi sa na kresťanskom Východe rozšírila v 4. a 5. storočí. Do západnej Európy preniká jeho kult až od 6. storočia. Je patrónom mnohých štátov, miest, kresťanských rytierov, stavov, remesiel, hnutí, napríklad skautov.

V ikonografii je zobrazený v brnení ako rímsky vojak alebo ako stredoveký rytier. V mučeníckych scénach je zobrazený v tunike. Jeho atribútmi sú štít s krížom, zástava, meč a martýrska palma. V 11. storočí je zobrazený v podobe jazdeckej sochy v boji s drakom, v 12. a 13. storočí už v dobovom vojenskom brnení s palmou ako atribútom martýrstva. V európskych krajinách svätca stotožňovali s mytologickou postavou zabíjača draka. Jazdecká socha sv. Juraja je zobrazovaná nielen s drakom, ale aj bez draka. Ako príklady možno uviesť sochu sv. Juraja na katedrále vo Ferrare (1155), resp. na tympanóne Milostivej brány na Bamberskom dome (1220). Prvá monumentálna socha sv. Juraja bola vytvorená z bronzu v roku 1383 v Prahe, je umiestnená na nádvorí pražského Hradu.

V 15. a 16. storočí sa postava sv. Juraja stáva súčasťou skriňových oltárov, napríklad vo Florencii, v Mníchove, no i v Spišskej Sobote (1516). Ojedinelá pamiatka jazdeckej sochy sv. Juraja zabíjajúceho draka z oltára vo Sv. Jure pri Bratislave je z rokov 1526-30. Na nádvorí Primaciálneho paláca v Bratislave sa nachádza socha sv. Juraja z obdobia raného baroka, socha bola zhotovená neznámym kamenárom pred rokom 1658.

Socha sv. Juraja v Šali predstavuje ochrancu pred nebezpečenstvom ohňa, často býva stotožňovaný s ochrancom pred ohňom sv. Floriánom.

Mestská knižnica Jána Johanidesa v Šali so Sochou svätého Juraja dnes.

Sochu sv. Juraja nesie toskánsky kompozitný stĺp uložený na hranolovom podstavci so schodíkovým soklom, na ktorom je z každej strany poškodený nápis. V poslednom období sa podarilo riaditeľke Štátneho archívu v Šali PhDr. Veronike Novákovej dešifrovať nápis zadnej strane podstavca.

INTEGRINSENT ZELA ILPA STEPHANO ALMA SYI IVDICO IOSEPHO NOBILI FEKETE

Text v preklade znamená:

Obnovili vznešený otec Štefan Almássy, richtár, šľachtic Jozef Fekete.“

Podľa chronogramu v texte sa dá stanoviť čas postavenia sochy na rok 1808. Dekan farnosti Štefan Almássy pôsobil v Šali v rokoch 1848-1876, v tomto období bola socha obnovená (ILPA je skratka za illustrius pater - vznešený otec).

Kompozitný stĺp bez ukončenia dekoratívnou hlavicou vzniká v období baroka, neskôr sa objavuje v druhej polovici 19. storočia.

Vytesaná socha sv. Juraja má blízo k realistickému spodobeniu telesných tvarov. Proporčne je zvýraznená hlava svätca, kamenárske spracovanie hlavy je podrobnejšie s citom pre detail. Niektoré prvky sochy sa vyznačujú bohatým zdobením, napríklad vlnito členený konský chvost, náušníky, krídlo draka. Neznámy sochár mal barokové cítenie, čo sa prejavuje v kontraste vzpínajúceho sa koňa, v pohybe zraneného draka v protiklade s postojom svätca, vzpriamene hrdo sediaceho na koni.

Socha sv. Juraja v Šali má okrem výtvarnej hodnoty aj význam pre skúmanie a poznanie regionálnej histórie.

Text spracoval Roman Hatala