Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 02.04.2019 - 12:00  //  aktualizácia: 02.04.2019 - 12:32  //  zobrazené: 2678

Škôlka pre seniorov otvorila svoje brány

„Deduško úplne stratil chuť do života, celý deň preležal a driemal, v noci potom nevedel spať. Premohla ho depresia. Potom ho rodina začala nosiť k nám, do Denného stacionáru Viktória. Deduško zrazu dostal nový dych, jeho deň sme mu vyplnili programom. Nevedel sa dočkať, kedy zase príde,“ opisuje riaditeľ stacionáru Ján Kilácsko jeden z množstva prípadov, s ktorým sa stretol. Škôlka pre seniorov v budove Tropicany uplynulý štvrtok otvorila svoje brány verejnosti.

Denný stacionár Viktória prijal svojich prvých klientov na jeseň v roku 2017. Zariadenie funguje ako škôlka – seniora ráno privezú alebo príde sám a popoludní sa vracia do svojho domáceho prostredia. Zabezpečený má nie len teplý obed a kolektív, ale aj zmysluplný program. Každý deň niečo tvoria pod vedením profesionálnej a milej pani. Seniori môžu ísť popoludní aj na prechádzku alebo si oddýchnuť na polohovateľnom kresle. Rozdiel v správaní po pravidelnej návšteve centra príbuzní seniorov naozaj registrovali. „Bol aj prípad, že babička začala chodiť len dva dni v týždni. Našla si tu kamarátky, zapojili sme ju do rôznych aktivít – vyšívali sme, vyrobili sme množstvo krásnych vecí, ale aj pagáčiky sme si spolu upiekli. Tak tu ožila, že začala chodiť každý deň,“ priblížil Ján Kilácsko. Najvýznamnejšou výhodou „škôlky“ oproti domova dôchodcov je, že senior sa vracia do svojho pôvodného, domáceho prostredia. Práve vytrhnutie z domáceho prostredia spôsobuje u seniorov častokrát depresie. Naopak, pravidelná návšteva denného stacionáru seniora povzbudí a napĺňa radosťou a s očakávaním. Denný poplatok za návštevu centra je vo výške symbolických troch eur plus strava, ktorá im pripravujú a donášajú z Domova dôchodcov Šaľa. „Po roku fungovania sme získali aj podporu z ministerstva práce, preto ten poplatok je naozaj symbolický,“ priblížil Ján Kilácsko.

Vedenie centra pozvalo na Deň otvorených dverí niektorých členov šalianskych denných centier a tiež ľudí, pracujúcich v sociálnej oblasti. Centrum môžu navštevovať obyvatelia aj inej obce. Prvú bezplatnú návštevu zariadenia si môžu klienti, resp. ich príbuzní dohodnúť na telefónnom čísle 0948 589 923. Viac informácií nájdu na stránke www.viktoriacentrum.sk. K tomu, aby mohli centrum navštevovať za spomínanú symbolickú sumu, stačí priniesť posudok o odkázanosti na poskytovanie sociálnej služby, ktorú vám vydá príslušný referát na obecnom (mestskom) úrade. V Šali vám takéto potvrdenie vydá sociálny referát, ktoré má pracovisko aj v klientskom centre na prízemí mestského úradu.

 

(ek)