Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 23.11.2020 - 09:49  //  aktualizácia: 23.11.2020 - 10:22  //  zobrazené: 2673

Šípky majú v Šali zelenú

Šípky majú v Šali zelenú

Jedno z najmladších športových odvetví šípky, ktoré sa zaradili do kategórie „presnostných“  športov ako: curling, gulečník, ľukostreľba, či petang (poznámka: práve posledným dvom sa darí aj v šalianskom regióne) uzrel svetlo sveta v anglických krčmách a v roku 1927 sa už hral v anglickom Leedsi prvý veľký turnaj. K veľkému rozmachu prišlo po II. svetovej vojne, keď bola v v roku l954 ustanovená Nacional Darts Associaton vo Veľkej Británii a v roku l960 sa so schopnosťami a kvalitou najlepších šípkarov mohla oboznámiť aj divácka verejnosť, nakoľko športové odvetvie šípky sa už dostall aj na obrazovky britskej televízie.    

Mladému športu sa v regióne darí
Nenáročné športové odvetvie sa začalo presadzovať aj na Slovenskom športovom poli, nakoľko Slovenská šípkarská federácia sa môže pochváliť už usporiadaním 23. slovenského šampionátu v súťaži jednotlivcov, ale už aj družstiev. Na posledné júlové majstrovstvá Slovenska v Brezne bude veľmi rád spomínať aj vyznávači tohto športového odvetvia v Nitrianskom regióne, nakoľko účastník Slovenskej šípkarskej Extraligy tím Garmond Nitra sa stal v konkurencii jedenástich steelových družstiev majstrom  Slovenska (poznámka: v roku 10. výročia vzniku klubu), keď porazil vo finále v pomere 10:7 favorizovaný Powert Dart Košice (poznámka: bronz získali TŠL Trnava a 1. DC Brezno).  Práve jeden z deväť členného víťazného majstrovského nitrianskeho kolektívu Igor Bilka má podstatný podiel na rozmachu šípkarského športu v okresnom meste Šaľa. Mesto chémie sa tak zaradilo po Zlatých Moravciach, Leviciach,  Topoľčanoch, Nových Zámkoch a samozrejme Nitre k ďalším šípkarským základniam v Nitrianskom kraji.  

Pri Váhu už štvrtá sezóna
 

V závere roka 2018 robila skupina nadšencov šípkarskeho športu v Šali vedená trojicou: Peter Prna ml., Ján Hruška a Peter Kacska hĺbkový prieskum,  kde by mohla rozložiť „stan“ pre svojich priateľov a tým položiť základy šípkarskeho športu v okresnom meste a o pár týždňov sa už mohli tešiť.
V tomto náročnom období (poznámka: začiatok januára 2019) hovorí Gabriel Kubovič predseda nového šípkarského klubu Darts club Šaľa, ale aj kvalitný hráč nám podalo pomocnú ruku vedenie pohostinského zariadenia šalianska Piváreň Velba u Čibrika,   na čele s vedúcim hospodárskym pracovníkom Marianom Buranom a od vtedy sa datuje nielen obdobie vzniku nášho klubu, ale aj jeho aktívna činnosť.“ Ešte skôr než sa pustili šalianski šípkarskí nadšenci do súťažného zápolenia „prispôsobili“ si so súhlasom vedenia pohostinského zariadenia priestory, kde sa pravidelne stretávajú. Medzi mimo športovými aktivitami nechýbalo čerstvé vymaľovanie priestorov, zavedenie potrebnej elektroinštalácie, ale aj položenie vyhovujúcej podlahoviny,.... a tak už nič nebránilo k odštartovaniu prvej sezóny Šalianskej šípkarskej ligy.    
" Veľmi nás teší a sme spokojní, že o toto športové odvetvie povedal predseda klubu Gabriel Kubovič  je čoraz väčší záujem a to nielen zo strany šalianskych šípkarských nadšencov a súťažiacich, ale aj z blízkeho okolia. Z toho dôvodu ani neprekvapuje, že na jednotlivých sezónnych kolách sa stretávajú naši členovia so súpermi, ale už aj dobrými priateľmi z Trnavy, Dunajskej Stredy, ale aj neďalekého Galantského regiónu. Aj z tohto miesta chcem preto poďakovať už spomínanému čerstvému držiteľovi zlata z nitrianskeho kolektívu Igorovi Bilkovi, ktorý je pravideným návštevníkom našich podujatí, či už ako aktívny hráč, alebo v pozícii poradenskej služby pre mladých, či začínajúcich vyznávačov už populárnej hry“.    

Narodeniny klopú na dvere
 

Iba nedávno bilancovali a oslavovali členovia šalianskeho Darts Clubu ukončenie tretej súťažnej sezóny, ktorú vyhral suverénne so ziskom 813 bodov Igor Bilka (prehral iba 5 zápasov), pred Marekom Purgym (695 bodov a 14 prehier) a tretí skončil Gabriel Kubovič (514 bodov / 22 prehier). V konkurencii 52 hráčov si štvrté miesto vybojoval Juraj Bednárik (496 bodov / 22 prehier) a na 5. mieste sa umiestnil Igor Kubínyi (394 bodov / 36 prehier).  
Zaujímavý je pohľad na historickú tabuľku Šalianskej šípkarskej ligy (poznámka: po troch ukončených súťažných sezónach), ktorá hovorí o tom, že do súťaží sa zapojilo viac ako 80 hráčov a v tabuľke najlepších sa odzrkadľuje nielen ich majstrovstvo (poznámka: dobré oko, technika hodov a pevná ruka) a schopnosti jednotlivých hráčov, ale  najmä pravideľná účasť a štart na jednotlivých kolách súťaže.  Vedúce postavenie v tejto tabuľke patrí práve predsedovi Gabrielovi Kubovičovi, ktorý absolvoval 44 turnajov, resp. kôl v ktorých vyhral 227 súbojov, v 73 zápasoch prehral a nazbieral 1. 713 bodov. Na druhom mieste je Juraj Bednárik, ktorý absolvoval aj najviac 78 kôl, v ktorých  získal 1. 575 bodov (221 víťazstiev / 78 prehier) a na bronzovom stupienku sa usadil zlatý z majstrovstiev Slovenska družstiev Igor Bilka, ktorý síce štartoval iba v 24 kolách, ale jeho 1. 571 bodový zisk (poznámka: iba štyri body od striebra) pri 184 víťazných zápasoch a iba 8 prehrách hovorí o jeho kvalitách.  Štvrté miesto Igora Kubínyiho pri zisku 1. 398 bodov pri 44 kolách (178 výhier / 94 prehier) a piata priečka Karola Štefankovicsa (zisk 902 bodov – 38 kôl, 117 výhier / 38 prehier)  v takejto kvalitnej konkurencii tešia. Šieste miesto v hisrorickej tabuľke drží P. Bohuš (108 výhier / 29 prehier – 882 bodov; na siedmom mieste so ziskom 838 bodov (119/19 je P. Kacska, hneď za nim sa umiestnil D. Meluš (108/108 – 724 bodov) a desiatku najlepších v konkurencii 82 hodnotených hráčov uzatvára P. Udvaros (81/24 – 673 bodov).    
„ Aj vzhľadom k nedobrému vývinu  zdravotnej situácii (poznámka: rozmáhanie sa pandémie koronavírusu) povedal nám v závere našej návštevy predseda Darts clubu Šaľa Gabriel Kubovič) sme ihneď v septembri rozohrali aj štvrtú sezónu, ktorá sa tiež mala hrať na 15 kôl.  Rozpracovaný sme mali aj prvý ročník Čibrik cupu (poznámka: mal sa uskutočniť v druhej polovičke októbra) a samozrejme aj prípravu osláv druhého výročia vzniku nášho klubu. Vládou prijaté opatrenia nám to však už nedovolili zrealizovať a naši šípkari podobne ako väčšina športových odvetví na Slovensku v súčasnosti oddychuje“.  
Členovia aktívneho šalianskeho šípkarskeho klubu Darts veria, že v najbližčom období príde k upokojeniu dnešnej situácie  a oni sa budú môcť vrátiť k ďalším športovým aktivitám do svojej obľúbenej Pivárni Velba, kde radi privítajú aj ďalších nových záujemcov. Šípky, ktoré sú podľa prieskumu britskej televízie z pred dvoch rokov po golfe druhým „najdôveryhodnejším“ druhom športu na svete  bez škandálov, korupcii, ovplyvňovania výsledkov, dopingu,...(poznámka: na 7. mieste je tenis a najpopulárnejšia loptová hra na svete futbal  je až na 12. mieste) však nezmiznú z povedomia hráčov a priaznivcov ani  v najbližších dňoch, nakoľko televízna stanica NOVA sport pripravuje od 18. 12. 2020 – 4. 1. 2021 sériu priamych prenosov z 28. majstrovstiev sveta šípkarov v Londýne, kde budú môcť priaznivci šípiek  vidieť priamo v akcii suverénne najlepšieho hráča v doterajšej histórii konania Majstrovstiev sveta, ktorým  je 14 násobný svetový šampión angličan Phil Taylor, druhým v poradí je troj násobný majster sveta Michael van Gerwen z Holandska.  
Jozef SKLENÁR

5 x foto – archív Darts club Šaľa