Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 13.09.2019 - 10:03  //  aktualizácia: 13.09.2019 - 10:09  //  zobrazené: 2489

Sen o bývaní sa stal skutočnoťou

Sympatická rodina Hučkova zo Šale snívala vždy o dome s nízkou spotrebou energie a veľkou záhradou. Keďže majú radi prírodu a prácu v záhrade, neustále sa snažia hľadať spôsoby, ako znižovať vlastnú uhlíkovú stopu. Príkladom sú hlavne pre svoje dve deti, ktoré sa už môžu tešiť zo svojich nových izbičiek. Rodinka zo Šale zdedila viac ako 50-ročný rodinný dom. Pri hľadaní riešenia na rekonštrukciu natrafili na súťaž, v rámci ktorej spoločnosť Velux zrekonštruuje vybraný rodinný dom. Neváhali a prihlásili sa. Šťastie sa usmialo práve na nich a Hučkovcom sa tak v priebehu pol roka zrenovoval starý rodinný dom na moderné a ekologické rodinné hniezdo. ,,Páči sa mi, že budem mať doma schody. A teším sa na ružové roletky vo svojej izbičke,“ povedala dcérka Kristínka. Tento projekt sa na Slovensku realizuje prvýkrát a práve v našom meste. Šaľa tak pôjde Slovensku príkladom, ako renovovať staré rodinné domy.

Zahájenie renovačných prác sa začalo 13. marca 2019 a na tomto zahájení bol prítomný i primátor Šale Jozef Belický, ktorý si spoločne i s vedením spoločnosti Velux, nasadil prilbu a zavŕtal do steny prvú dieru. Domu sa po pol roku podarilo vdýchnuť druhý život  a dnes sa šalianskej rodinke začína nová životná etapa.

Dňa 10. septembra 2019 sa konalo slávnostné ukončenie prác projektu, ktoré prebehlo za účasti primátora Šale Jozefa Belického, viceprimátora Šale Róberta Tölgyesiho, výkonného riaditeľa skupiny Velux Petra Banga, generálnej riaditeľky Velux Slovensko a Česká republika Dagmar Plevačovej a štátneho tajomníka Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky Norberta Kurillu. ,,Pred približne dvomi rokmi nás navštívila Klára Bukolská ako projektantka so svojim tímom, predstavila nám zámer spoločnosti Velux. Som mimoriadne rád, že tento zámer sa týkal mladej a zdravej rodiny zo Šale. Rekonštrukčné práce prebiehali v tomto roku. Boli sme tu tesne pred začatím prác a sme tu i dnes. Cez tento projekt sme sa dozvedeli aj o nových technológiách a možnostiach, ktoré nielen šetria životné prostredie, ale verím tomu, že aj ušetria rodine vlastné prostriedky,“ doplnil primátor Šale Jozef Belický, ktorý plne podporuje všetky možnosti ako šetriť životné prostredie. Hučkovcom sa zväčšila obytná plocha domu, zvýšili úspory energií, vďaka oknám sa presvetlil celý dom a povala sa prerobila na dve detské izby. ,,Prepojenie obytného priestoru so záhradou a jeho otvorenie do krovu, prinieslo domu úplne novú kvalitu bývania,“ uviedol autor projektu Martin Doršic.

O skupine VELUX

Skupina VELUX už viac ako 75 rokov vytvára lepšie životné prostredie pre ľudí po celom svete. Cez strechu prináša do interiéru množstvo denného svetla a čerstvého vzduchu. Produktový program VELUX sa skladá zo širokej škály strešných okien a svetlíkov, ako aj z riešení pre ploché strechy. Skupina tiež dodáva mnoho druhov dekorácií, rolety a žalúzie, montážne doplnky a inteligentné výrobky na diaľkové ovládanie. Tieto produkty pomáhajú dosiahnuť zdravé a trvalo udržateľné vnútorné prostredie, a to nielen doma, ale aj v práci.

Pobočky VELUX pomáhajú ľuďom po celom svete. Spoločnosť VELUX má obchodné zastúpenie vo viac ako 40 krajinách a celosvetovo pre ňu pracuje približne 10 000 zamestnancov. Skupinu VELUX vlastní VKR Holding A/S, spoločnosť s ručením obmedzeným.

www.velux.sk

 

(DH)