Domov   >  Kultúra
publikované: 29.03.2019 - 14:29  //  aktualizácia: 02.04.2019 - 15:39  //  zobrazené: 2848

Šaliansky Maťko po 26.-krát

Budova Mestského úradu v Šali sa na jeden deň zmenila na miesto, kde sme na každom kroku počuli krásnu spisovnú slovenčinu. Hemžili sa tu deti v krojoch, z rôznych kútov Slovenska. Konal sa 26. ročník Šalianskeho Maťka J. C. Hronského, súťaž v prednese slovenských povestí.

Na súťaž zavítal aj prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý tak učinil už asi 20-krát. Hovorí, že sa na tejto súťaži cíti ako doma. Víta iniciatívu Matice Slovenskej, ktorá každoročne organizuje súťaž pre deti, ktoré majú radi slovenčinu. Oceňuje aj učiteľov a rodičov, ktorí ich k tomu vedú. „Materinský jazyk si treba vážiť. Obzvlášť pri tejto veľkej globalizácii, kedy strácame názvy a keď namiesto názvu mestský štadión napíšeme city aréna. Preto som veľmi rád, že tieto deti si od útleho veku uvedomujú dôležitosť materinského jazyka,“ zdôraznil prezident SR Ivan Gašparovič.

„Teším sa, že si súťaž našla domov v Šali. Ctíme si naše miestne, regionálne i celoslovenské tradície. Uchovávať a šíriť tieto tradície, aby ich poznali aj ďalšie generácie – toto je to, čo Slovákov spája a drží pri živote,“ povedal primátor Šale Jozef Belický v príhovore a poďakoval sa hlavnému organizátorovi, Svetozárovi Hikkelovi, ktorý už 26 rokov s rovnakým nadšením súťaž pripravuje.

Hikkel porozprával viac aj o tom, že aj logo súťaže má svoju históriu. A Dušu. Nakreslil ho v počiatkoch súťaže známy karikaturista zo Šale, Miroslav Regitko. Známa je však aj druhá verzia loga. „Po rokoch sme sa s Miťkom Regitkom dohodli, že ten Maťko už vyrástol, treba ho oživiť. Tak sme z neho urobili takéhoto tínedžera, veselého, plného života,“ opisuje hlavný organizátor Svetozár Hikkel, miestny predseda Matice Slovenskej. Ako dodal, za 26 rokov sa na súťaži zúčastnilo vyše pol milióna detí, od školských cez okresné a krajské až po celoslovenské kolá.  Súťažiaci sú na celoslovenskom kole v Šali rozdelení do troch kategórií. Vybrať si môžu povesti od rôznych autorov, aj od tých, ktorí zverejňujú svoje diela v časopise Slniečko – práve ten založil J. C. Hronský.

Mená víťazov budú zverejnené na stránke www.salianskymatko.sk.

 

(ek)