Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 13.09.2021 - 13:42  //  aktualizácia: 13.09.2021 - 13:44  //  zobrazené: 1206

Šaliansky kaštieľ v Orosláni

V Orosláni vyrástol šaliansky kaštieľ, v Šali zas Oroslánska kultúrna pamiatka Majk. Samozrejme len zmenšenina a slúži najmä na hranie a spoznávanie kultúrneho dedičstva dvoch susedných krajín.

Začiatkom septembra odovzdali do užívania tematické ihrisko v našom maďarskom partnerskom meste. Pripomína šaliansky renesančný kaštieľ. Slávnostnú červenú pásku pomohol prestrihnúť aj primátor Šale, Jozef Belický.

Multifunkčné ihrisko v Šali, ktoré nájdete v areáli Zimného štadióna v Šali, pripomína repliku kláštorného komplexu Majk. Pôvodne tvorí súčasť histórie maďarského Orosláňu. Do užívania sme ho odovzdali ešte pred dvoma rokmi. Vtedy sa však na slávnostnom otvorení nemohol zúčastniť primátor partnerského mesta Orosláň Zoltán Lazók. V návšteve mu neskôr bránili protipandemické opatrenia. Uplynulý piatok prijal pozvanie na Šalianske hody. Jeho prvá cesta ho viedla práve na ihrisko Majk.

Ihriská na oboch stranách hraníc boli vybudované v rámci cezhraničného slovensko-maďarského projektu Cultplay. Ich cieľom je priblížiť deťom i dospelým históriu a kultúrne dedičstvo susedných krajín. Do projektu sa zapojilo šesť miest zo Slovenska a štyri mestá z Maďarska: Nové Zámky, Šaľa, Komárno, Hurbanovo, Kolárovo a Svodín, ako aj štyri maďarské mestá – Oroszlány, Komárom, Tata a Kisbér.

 

Tento projekt je spolufinancovaný z Európskej únie z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

 

 

(ek, foto: Mesto Orosláň)