Domov   >  Športové spravodajstvo
publikované: 04.12.2019 - 11:38  //  aktualizácia: 04.12.2019 - 12:11  //  zobrazené: 1765

Šalianski plavci s medailami zo Zlína

Zväz potápačov Moravy a Sliezska v spolupráci  s plaveckým klubom Nemo Zlín usporiadal medzinárodný NEMO TROPHY v plutvovom a rýchlostnom plávaní, na ktorom štartovali pretekári z viac ako dvadsiatich plaveckých klubov Česka, Nemecka, Maďarska, ale aj štvorica slovenských plaveckých klubov: Vodný svet Zvolen, ŠKP Delfín Žilina, ako aj šalianske kluby: Klub vodných športov Barakuda a PK Hurrican.

Štartovala aj dvojica šalianskych reprezentantov Jakub Kozmer (r. 2003, KVŠ Barakuda Šaľa) a Tereza Chovancová (r. 2004, PK Hurrican Šaľa), ktorá v 75. tisícovom Zlíne, ktorý je krajským mestom a priemyselno podnikateľským centrom východnej Moravy úspešne reprezentovala.
Trojnásobný majster Slovenska Jakub Kozmer (poznámka: v máji získal v Bratislave na MSR tri majstrovské tituly v disciplínach: 50 a 100 metrov PP a 50 metrov RP), ku ktorým pridal ešte striebro z disciplíny 50 metrov BF je po odchode Ádáma Bukora (poznámka: v 18. rokoch získal maďarské štátne občianstvo) v materskom klube jednotkou. Potvrdil to aj v silnej medzinárodnej konkurencii v Zlíne, napriek tomu, že  sa plávalo bez rozdelenia plavcov do vekových kategórií  tak súperil aj o 7 – 10 rokov staršími súpermi. Potvrdzuje to aj jeho bronz v disciplíne 100 metrov BF, kde zvíťazil český reprezentant Jiří Maňásek, ročník l996 z Lagúny Nový Jičín starší od Jakuba o 7 rokov. Ďalší bronz pridal Kozmer v disciplíne 50 metrov PP časom 18,50 sekundy, keď vyhral český reprezentant Filip Látal (r. 2001, KŠP Olomouc). Vynahradil si to však v disciplíne na 50 metrov RP, keď časom 16,84 sekundy (poznámka: bolo to jediné víťazstvo slovenských plavcov v Zlíne) porazil všetkých starších súperov, vrátane J. Maňáska, ktorý sa musel uspokojiť v tejto disciplíne iba so striebrom      
Úspešne si viedla aj plavkyňa Hurricanu Šaľa Tereza Chovancová, ktorá na slovenskom šampionáte štartovala v „C“ kategórii (r. 2004 a mladší) a vybojovala na Pasienkoch dve prvenstvá a dve striebra. V Zlíne v disciplíne 100 metrov PP skončila šalianska plavkyňa časom 00:44,75 sekundy v konkurencii 17 plavkýň na výbornom druhom mieste, keď ju predstihla iba Kateŕina Padalíková (r. 2003, čas 00.44,39 sek., Fast Fins - výber Česko).  
O výbornej úrovni medzinárodného podujatia NEMO TROPHY hovoria aj bodové hodnotenia plavcov za dosiahnuté výkony podľa medzinárodných tabuliek CMAS. Najhodnotnejší výkon dosiahol  už spomínaný Ádám Bukor, keď jeho čas na 400 metrov PP 03:09,77 minúty mal vynikajúcu hodnotu 810 bodov.  Slušnú medzinárodnú hodnotu mal aj výkon nášho plavca Jakuba Kozmera na 100 metrov BF (675), ktorým sa zaradil do prvej desiatky najúspešnejších plavcov. Podobne si medzi ženami viedla aj šalianska plavkyňa Tereza Chovancová, ktorej čas v medailovej disciplíne mal hodnotu 617 bodov (poznámka: najlepšou bola česká reprezentantka Klára Mazalová, r. 2002 z PK Tábor, ktorej výkon v disciplíne na 400 PP 03:34,76 sekundy mal hodnotu 715 bodov).

Zisk 4 medailových umiestnení dosiahnutých šalianskou plaveckou dvojicou je o to cennejší, že ďalšie dva slovenské plavecké kluby Delfín Žilina a Vodný svet Zvolena napriek tomu, že ich reprezentovalo až 12 plavcov vybojovali spolu iba dve striebra.

JOZEF SKLENÁR
     
Foto: Dana Duchoslavová
Foto: Patrik Ščasný 


č. 1: Šaliansky plavec Jakub Kozmer (druhý zľava) sa ziskom troch medailí zaradil medzi najúspešnejších plavcov v Zlíne.

Č. 2: Plavkyňa PK Hurrican Šaľa Tereza Chovancová na archívnej snímke prvá zľava spolu na stupni víťazov  s najúspešnejšou slovenskou plavkyňou Zuzanou Hraškovou v strede (KVŠ Barakuda Šaľa),  vpravo  Nina Gabalová (Žralok Bratislava).