Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 11.11.2019 - 12:55  //  aktualizácia: 11.11.2019 - 12:57  //  zobrazené: 1604

Šalianski eRkári podporili Detský čin pomoci návštevou domova dôchodcov

Motivovať deti k skutkom nezištnej pomoci je cieľom celoslovenskej kampane Detský čin pomoci, ktorú organizuje eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí. Iniciatívu aj tento rok podporili šalianski eRkári, ktorí sa počas celého roka aktívne venujú s rôznymi voľnočasovými aktivitami desiatkám detí. Tentoraz bola kampaň inšpirovaná dvomi výzvami. Prvou bol mimoriadny misijný mesiac, ktorý vyhlásil pápež František, a druhou ich celoročná téma s názvom „aj ty HRDINOM.“

,,Pred realizáciou samotného činu sa vždy v rámci stretiek spoločne pripravujeme. V rámci prvého prípravného stretka sme sa rozprávali o sviatosti krstu, pri ktorej dostávame tzv. superschopnosti, ktoré nás povolávajú stať sa hrdinami a konať denne malé skutky s veľkou láskou. Počas druhého prípravného stretka sme sa vďaka metodickým materiálom, ktoré nám eRko vždy v rámci kampane Detský čin ponúka, dozvedeli viac o misiách a uvedomili sme si, že aj my sa môžeme stať misionármi. Spoločne s deťmi sme uvažovali, kto by v našom meste potreboval našu pomoc, lásku a radosť. Z viacerých návrhov sme sa zhodli, že navštívime starých ľudí," hovorí animátorka zo Šale Dominika Bujdáková.

„Cieľom Detského činu pomoci i ročnej témy je, aby deti i animátori spoznali hrdinu v sebe. Kampaň ich motivuje k nezištným skutkom pomoci. Deti sa tak samostatne alebo so svojím stretkom usilujú pomáhať vo svojom okolí. Výsledkom kampane je preto vždy uskutočnenie komunitného činu," približuje cieľ kampane predseda eRka Juraj Králik. V minulosti deti v rámci svojich komunitných činov napríklad navštívili hospic, kde klientom zaspievali a priniesli vyrobené darčeky, zbierali potraviny pre sociálne slabšie rodiny či vyčistili a upravili zabudnuté pomníky na cintoríne. Deti sú počas kampane cez spoločné stretnutia a prípravu svojho komunitného činu vedené k tomu, aby si uvedomili, že každý máme svoje super schopnosti, hoci niekedy ich nevnímame. 

Šalianski eRkári s deťmi zavítali do zariadenia pre seniorov Solidaritas, ktoré sa nachádza v nemocničnom parku v Šali. ,,Pripravili sme si divadlo o láske, ktorá sa neskrýva, ale dáva. Na mieste sme zároveň zaspievali pár piesní. Seniori mali v očiach veľkú radosť. Spoločne sme sa rozprávali, dôchodcovia nám hovorili o aktivitách, ktoré radi robia. Zistili sme, že medzi ich obľúbenú aktivitu patrí aj spievanie, takže zvyšok nášho stretnutia sa niesol v duchu krásneho, radostného a spoločného spievania piesní so starými ľuďmi. Sme veľmi vďační, že po tejto návšteve sme všetci odišli obdarení radosťou na tvári i v srdci," dodala animátorka Dominika, ktorá spolu s ďalšími animátormi vedie stretká eRka v Šali. 

Do celoslovenskej kampane sa v tomto roku zaregistrovalo okolo 60 detských spoločenstiev, čo predstavuje približne 1550 detí a 330 animátorov a niekoľko školských zariadení. V tomto roku sa konal už jej 19. ročník. V Šali sa zapojili po desiaty raz. 

Zdroj: Erko Šaľa

Foto: Mária Bujdáková