Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 27.10.2021 - 09:15  //  aktualizácia: 27.10.2021 - 10:14  //  zobrazené: 1308

Šalianski eRkári nelenili, potešili dôchodcov a zasadili nové stromy

Iniciatívu Detský čin pomoci podporili opäť aj v Šali. K tradičnej celoslovenskej októbrovej kampani, ktorá motivuje deti k skutkom nezištnej pomoci, sa pridali šalianski eRkári. Deti a mladí, ktorí sa stretávajú počas roka v malých skupinách, sa tentoraz zamerali na dôchodcov a starostlivosť o prírodu a mesto, v ktorom žijú. Odmenou pre nich bol dobrý pocit z dobre vykonanej práce. 

„Kto je môj blížny? Na túto otázku si s deťmi dávame odpovede počas našich stretnutí. Uvedomili sme si, že blížnymi nie sú len členovia rodiny či spolužiaci, ale aj ľudia v našej Šali, na Slovensku či v celom svete. A preto deti učíme, aby si všímali potreby druhých, pomáhali ľuďom v našom meste a starali sa o naše okolie," hovorí vedúca detského spoločenstva zo Šale Dominika Bujdáková. 

„V minulých rokoch sme navštívili Zariadenie pre seniorov a potešili sme ich divadielkom a piesňami. Tento rok sme sa rozhodli našim priateľom seniorov napísať list, vyrobili sme im aj pozdravy v tvare srdca a poslali niekoľko fotografií. Takto sme ich pozdravili a vyslovili im, že na nich myslíme, aj keď ich teraz nemôžeme navštíviť," uviedla. Dodala, že mysleli aj na životné prostredie. 

„Deti a mladí v spolupráci s niekoľkými otcami vysadili nové stromy v okolí šalianskeho kostola sv. Margity Antiochijskej. Pre mnohé deti to bola prvá skúsenosť so sadením stromov, veľmi ich to bavilo, rozdelili si medzi sebou úlohy a vzájomne spolupracovali. Aj týmto gestom deti a mladí poukázali na dôležitosť starostlivosti o prírodu a o mesto, v ktorom žijú," dodala Dominika. 

Detský čin pomoci je celoslovenská kampaň motivujúca deti v mesiaci október k skutkom nezištnej pomoci. Kampaň organizuje eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí. V tomto roku sa koná už 21. ročník. Zaregistrovalo sa desiatky detských spoločenstiev, čo predstavuje niekoľko stoviek detí a animátorov a niekoľko školských zariadení. V Šali sa zapojili po dvanásty raz. 

 

Text: Erko Šaľa / Snímky: Dominika Bujdáková