Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 14.03.2019 - 15:18  //  aktualizácia: 14.03.2019 - 15:30  //  zobrazené: 5234

Šaľanom sa splní sen o bývaní

Rodina Hučkova zo Šale zdedila starší rodinný dom. Pri hľadaní riešenia na rekonštrukciu natrafili na súťaž, v rámci ktorej spoločnosť Velux zrekonštruuje vybraný rodinný dom. Hučkovci neváhali a prihlásili sa. Šťastie sa z desiatok prihlásených usmialo práve na nich. Ide o jedinečný projekt na Slovensku, ktorý prvýkrát realizujú práve v našom meste. Šaľa tak pôjde Slovensku príkladom, ako renovovať staré rodinné domy.

„Sme veľmi nadšení, že projekt RenovActive sa uskutoční práve v našom meste. Nevieme sa už dočkať, kedy bude dom zrekonštruovaný. Budeme tu bývať štyria – ja s manželkou a dvoma krásnymi deťmi,“ priblížil ocino, Jozef Hučko. 7-ročná dcérka nám porozprávala, že izbičku bude mať hore, kde sa momentálne nachádza povala. Tá bude prerobená a vzniknú tu dve detské izby. „V novej izbičke sa už teším na knižnicu, hojdacie kreslo a ešte tam chcem veľkú posteľ,“ zdôverila sa Kristínka.

Z pôvodného, viac ako 50-ročného domu sa stane moderný a ekologický dom. Rodina mala jedinú podmienku – mať výhľad a terasu smerom na záhradku. Spoločnosť Velux tak vybrala taký návrh architekta, ktorý spĺňa aj požiadavky rodiny. Renovačné práce na ukážkovom projekte odštartovali 13. marca 2019 za účasti Norberta Kurillu, štátneho tajomníka Ministerstva životného prostredia Slovenskej republiky a Jozefa Belického, primátora mesta Šaľa. „Tento typ domu je typický aj pre Šaľu, sám som v takom vyrastal. Teším sa, že súťaž vyhrala práve šalianska rodina, že na ich dome budú využité tie najlepšie technológie. Verím, že novinky a technológie, ktoré budú tu využité, budú inšpiráciou aj pre mnohých ďalších ľudí,“ povedal primátor na slávnostnom otvorení. Spolu so štátnym tajomníkom a generálnou riaditeľkou spoločnosti Velux si nasadili prilbu a pneumatickým kladivom prevŕtali prvé diery do steny, ktorá bude v budúcnosti nahradená oknom, výstupom na terasu. „Hoci sme tento projekt finančne nepodporili, je hradený zo zdrojov spoločnosti Velux a ďalších subdodávateľov, ministerstvo životného prostredia plne podporuje inovatívne formy rekonštrukcií domov, ktoré sú cenovo dostupné. Prinesú veľa finančných úspor, ale sú šetrné aj vzhľadom na životné prostredie,“ hovorí štátny tajomník Norbert Kurilla.

„Zrekonšruujeme prízemie, ktoré bolo obývané. Ale zobytníme aj podkrovie, ktoré sa využívalo doteraz ako sklad. Využijeme celé podkrovie, pričom zostávame pri pôvodnej streche. Dolná časť sa viac vybúra, tým sa otvorí a ako keby zväčšila, vďaka oknám sa presvetlí,“ vysvetľuje architekt Martin Doršic z architektonickej kancelárie Ddak, Doršic Doršicová.

„Na Slovensku máme takmer 800-tisíc rodinných domov, no zateplená je približne len tretina. Povzbudiť Slovákov k renováciám má ukážková, cenovo dostupná rekonštrukcia rodinného domu v Šali. Práve projekt RenovActive bude príkladom, na ktorom budeme môcť konkrétne demonštrovať finančnú dostupnosť zdravého renovovaného domu,“ hovorí generálna riaditeľka Velux Dagmar Plevačová.  

Pozrite si fotografie zo súčasného stavu a vizualizácie, ako sa dom rodiny Hučkovej premení na rodinné hniezdo. Teplo domova si budú môcť užívať po ukončení prác, približne o pol roka.

 

O skupine VELUX

Skupina VELUX už viac ako 75 rokov vytvára lepšie životné prostredie pre ľudí po celom svete. Cez strechu prináša do interiéru množstvo denného svetla a čerstvého vzduchu. Produktový program VELUX sa skladá zo širokej škály strešných okien a svetlíkov, ako aj z riešení pre ploché strechy. Skupina tiež dodáva mnoho druhov dekorácií, rolety a žalúzie, montážne doplnky a inteligentné výrobky na diaľkové ovládanie. Tieto produkty pomáhajú dosiahnuť zdravé a trvalo udržateľné vnútorné prostredie, a to nielen doma, ale aj v práci.

Pobočky VELUX pomáhajú ľuďom po celom svete. Spoločnosť VELUX má obchodné zastúpenie vo viac ako 40 krajinách a celosvetovo pre ňu pracuje približne 10 000 zamestnancov. Skupinu VELUX vlastní VKR Holding A/S, spoločnosť s ručením obmedzeným.

www.velux.sk

 

(ek)