Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 10.11.2018 - 14:28  //  aktualizácia: 11.11.2018 - 00:42  //  zobrazené: 1372

Šaľania si volia poslancov

Boli ste už voliť? Je to dnes najčastejšia otázka, ktorú počuť v uliciach a v jednotlivých volebných okrskoch. O 14-tej hodine sa volebná účasť v troch vybraných okrskoch pohybovala v priemere nad 14%, príchod väčšej časti voličov očakávajú ešte po 16-tej hodine.

„Nedá sa kategorizovať, či chodia voliť mladí alebo starší, skôr prichádzajú celé rodiny spolu,“ hovorí pani Henrieta, predsedkyňa jednej z okrskových komisií vo Veči. Dodáva, že očakáva nižšiu účasť z dôvodu, že o primátora je už rozhodnuté a preto podľa nej ľudia nemajú motiváciu prísť k volebným urnám. V jednej zo šalianskych okrskov prichádzajú k urnám skôr starší. Pred štyrmi rokmi bola volebná účasť v Šali na úrovni 35%.

V Šali je 18 volebných okrskov, kde môžu Šaľania hlasovať. Sú tri volebné obvody, v každom si volia 7 zástupcov. Aby bol ich hlas platný, môžu krúžkovať najviac 7 kandidátov. Menej mien krúžkovať môžu.

Tieto voľby sa niesli v znamení boja o poslanecké kreslá. O primátora bolo totiž rozhodnuté 11. septembra, kedy vysvitlo, že prvým mužom Šale sa chce stať len súčasný primátor Jozef Belický. O priazeň voličov sa uchádza celkovo 48 kandidátov.

Niektorí Večania išli svoj hlas odovzdať podľa predchádzajúcich skúseností na ZŠ Hollého. Zrejme si nevšimli, že v oznámení pre voliča mali uvedený iný volebný okrsok ako v minulosti. Aby ste nemerali zbytočnú cestu, preverte si radšej ešte raz, do ktorého okrsku patríte. Tu nájdete zoznam:

https://sala.sk/data/component_file/100/4765/f2553.pdf

 

Svoj hlas v komunálnych voľbách môžete odovzdať do 22.00 hod. Priebeh volieb budeme sledovať.

 

(ek)