Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 10.05.2019 - 15:13  //  aktualizácia: 10.05.2019 - 15:19  //  zobrazené: 2416

Šaľa sa plavárne nevzdá

Samospráva neustále bojuje o prežitie plavárne Duslo Šaľa, ktorá je dlhoročnou súčasťou športového života v meste. Ako už bolo avizované v minulosti, chemická spoločnosť Duslo, a.s., sa rozhodla plaváreň predať mestu. Na záchrane plavárne mestu záleží, avšak mestský rozpočet by bol mimoriadne zaťažený touto neplánovanou investíciou v celkovej výške približne milión eur, keďže na ďalšie prevádzkovanie plavárne je potrebná oprava strechy. Aj preto sa vedenie mesta obrátilo so žiadosťou o pomoc na štátne orgány.

Krytá plaváreň je od 8. apríla 2019 zatvorená. Dôvodom je nevyhovujúci technický stav strechy. Mesto so žiadosťou o pomoc oslovilo predsedu Vlády SR Petra Pellegriniho, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, nového ministra financií Ladislava Kamenického a dokonca i Slovenský olympijský výbor. Keďže šalianska plaváreň ako jedna z mála na Slovensku spĺňa parametre olympijského športu, predseda Vlády SR Peter Pellegrini sprostredkoval stretnutie so štátnym tajomníkom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Jozefom Göncim, ktorý má v hlavnej kompetencii práve oblasť športu a dlhoročnú pôsobnosť v Slovenskom olympijskom výbore. Pred niekoľkými dňami Jozef Gönci prijal primátora nášho mesta a vypočul si detaily o osude plavárne. Záchranu plavárne považuje aj Jozef Gönci za prioritu. Práve preto prisľúbil, že zavíta do Šale už v najbližšom čase.

Výsledkom snahy vedenia mesta a konštruktívneho prístupu štátnych orgánov je stretnutie, ktoré je naplánované na budúcu týždeň. Primátor Šale Jozef Belický sa už vo štvrtok 16. mája 2019 stretne so štátnym tajomníkom Jozefom Göncim i s generálnym riaditeľom chemickej spoločnosti Duslo, a.s., na ktorom prerokujú ďalšie postupy, týkajúce sa plavárne. Nielen vedenie mesta a miestna chemička majú záujem zachrániť toto športovisko. Podľa slov bývalého olympijského športovca a súčasného štátneho tajomníka Jozefa Gönciho plaváreň jednoducho zaniknúť nemôže. Nielen Šaľania, ale i plavci z iných miest tu dosiahli celoslovenské úspechy. Plaváreň je pýchou mesta a celého okresu.

Primátor Šale bude o výsledkoch rokovania informovať poslancov a verejnosť ešte v deň stretnutia a to vo štvrtok na zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Šali. Konať sa bude o 14.00 hod. v priestoroch vynoveného Kultúrneho domu vo Veči.

 

 

(dh)