Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 01.10.2019 - 13:57  //  aktualizácia: 01.10.2019 - 14:13  //  zobrazené: 1549

Šaľa sa musí popasovať s odpadovou legislatívou

Európska únia začala voči Slovensku ako členskej krajine, dôslednejšie presadzovať požiadavky, ktoré v súčasnosti súvisia i s dôvodom zvyšovania cien skládkovania na celom Slovensku. Aj naša odpadová legislatíva v nakladaní s komunálnymi odpadmi smeruje k postupnému eliminovaniu skládkovania a k postupnému zatváraniu existujúcich skládok odpadu. Mnohé skládky nedostanú ďalšie povolenia a po roku 2023 budú zatvorené. To má za následok zvyšovanie cien skládkovania. Tento faktor sa okrem iných zákonných zmien a povinností zamestnávateľov (zmeny v odmeňovaní zamestnancov vývoznej spoločnosti, zavedenie rekreačných poukazov, zvýšenie cien nafty) premietol aj do ceny služby v našom meste, ktorá sa zvýšila o 32,4 %.

Okrem ceny služby ustanovil  nový zákon č. 329/2018 Z. z. o poplatkoch za uloženie odpadu na skládky zvýšenie tohto poplatku (je to environmentálna daň za neekologické skládkovanie). Platí sa za každú tonu uloženú na skládku. Tento poplatok od roku 2019 postupne rastie až do roku 2021 a závisí od miery triedenia komunálneho odpadu v predchádzajúcom roku. Keďže platíme len za zmesový komunálny odpad, tento poplatok má motivovať k vyššej separácii. To znamená, že čím viac budeme triediť, tým menej odpadu sa bude  musieť ukladať na skládku.

Mesto Šaľa malo v roku 2018 mieru triedenia 37,12 %. V tomto roku  je  pre Šaľu určený zákonný poplatok vo výške 8 eur za každú tonu odpadu uloženého na skládku (okrem ceny služby). Ak to porovnáme s predchádzajúcim rokom 2018, bol tento zákonný poplatok podľa starého zákona o poplatkoch vo výške 5,04 eur, teda v roku 2019 bol vyšší o 58,7 %. Predpokladá sa, že zberový podiel za rok 2019 neprekročí hranicu 40 %. Tento poplatok bude pre mesto v roku 2020 podľa zákona predstavovať až 13 eur na 1 tonu uloženú na skládku, čo je navýšenie oproti roku 2018 o 157,9 %. Tento poplatok (environmentálna daň) nie je príjmom dodávateľa služieb, ale obce, na ktorej území sa nachádza skládka a časť z neho sa odvádza do environmentálneho fondu.

Celkové náklady na nakladanie s komunálnymi odpadmi sa skladajú z ceny služby a zákonného poplatku.

Podľa štatistiky množstva komunálnych odpadov, v meste Šaľa v roku 2018 vyprodukoval za 1 deň  každý obyvateľ 1,5 kilogramu odpadu, čo napríklad pri štvorčlennej rodine predstavuje 6 kilogramov odpadu. Tento odpad (aj veľkorozmerný a zelený odpad) je potrebné pozbierať, vyviesť a uložiť na skládku, respektíve do kompostárne. Ide o službu, ktorá v súčasnosti pre jedného obyvateľa predstavuje náklady v sume 7 centov na deň, pre štvorčlennú domácnosť je to denne 30 centov.

Na základe legislatívnych zmien, ktoré mesto Šaľa  muselo vziať na vedomie, by zvýšený poplatok na rok 2020 na jedného obyvateľa podľa návrhu predstavoval sumu 9,5 centov na deň, čo pre štvorčlennú domácnosť bude predstavovať sumu 38 centov na deň. V tejto sume sa Šaľanom  poskytuje celoročná služba, ktorá v sebe zahŕňa niekoľko činností, či už pravidelný odvoz zmesového komunálneho odpadu vrátane prenájmu zbernej nádoby a uloženie odpadu na skládku odpadov, jarné a jesenné upratovanie, pravidelný zber, odvoz a zhodnotenie biologicky rozložiteľného odpadu z rodinných domov a záhradkárskych osád, prevádzkovanie zberného dvora s možnosťou bezplatného odovzdania veľkoobjemových odpadov a elektroodpadov, zber uličného odpadu, zber odpadu z cintorínov a zber odpadu z čiernych skládok.

Príjmy z poplatkov podľa zákona o odpadoch môže mesto využiť výlučne len na služby spojené s nakladaním  komunálneho odpadu. Tieto služby má mesto v záujme neustále skvalitňovať.

 

 

 

 

(DH)