Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 10.05.2019 - 12:57  //  aktualizácia: 10.05.2019 - 13:12  //  zobrazené: 2212

Šaľa oslávila storočnicu Červeného kríža

Šaľa oslávila významné 100. výročie od založenia Československého Červeného kríža. Kongresová sála Mestského úradu sa zaplnila dobrosrdečnými členmi Slovenského Červeného kríža z celého šalianskeho okresu. Úvodného slova sa chopila viceprimátorka Šale Danica Lehocká a riaditeľ Územného spolku SČK v Galante Jozef Fekula. S príhovorom vystúpil aj primátor Šale Jozef Belický, ktorý je pravidelným darcom krvi: „Som pyšným členom tohto spolku, lebo podieľať sa na plnení takých pekných cieľov je vždy príjemné. Robíme aj primátorskú kvapku krvi a primátor má ísť príkladom. Červený kríž motivuje mladých ľudí, aby sa naučili podávať prvú pomoc. Zúčastňuje sa na hromadných podujatí aj tu u nás v meste.

Súčasťou osláv bolo aj vystúpenie miestnych škôlkárov, ktorí sú už od mladého veku vedení práve touto cestou. ,,Spolupracujeme s Červeným krížom. S deťmi chodíme na súťaž. Sme aj členovia Červeného kríža. Nás to veľmi baví, deti tiež. Sú ochotné pomôcť,“ dodala pani učiteľka na ZŠ s MŠ Jozefa Murgaša v Šali Iveta Brodanská.

Šalianske detičky po vystúpeniach vystriedala na pódiu predsedníčka Územného spolku Slovenského Červeného kríža v Šali Veronika Kružlicová. SČK vedie v našom meste už dlhých 35 rokov. Ako sama povedala, počas jej pôsobenia zachránila až 5 ľudských životov. „V územnom spolku máme 9262 darcov krvi. Máme aj 20 členov škôlkárov, ktorým chodíme každý mesiac vysvetliť niečo o prvej pomoci,“ dodala predsedníčka SČK v Šali Veronika Kružlicová.

Pravidelným darcom je aj štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislav Ondruš. Spolu s predsedníčkou SČK v Šali odovzdali niekoľko ďakovných listov členom Územného spolku. Štátny tajomník Branislav Ondruš sa každoročne zúčastňuje takýchto koncertov práve v našom meste. Aj preto si pred dvoma rokmi v Šali prevzal Zlatú Janského plaketu. Tú dostávajú muži za 40 bezplatných odberov krvi. ,,Krv sa dá darovať zvyčajne raz za štvrťrok. Čiže získať túto plaketu trvá aj 10 rokov. Myslím si, že pri tejto príležitosti 100. výročia je dôležité hovoriť jednak o darcoch a o členoch, ktorí nemusia byť darcami krvi ale vykonávajú množstvo ďalších aktivít,“ dodal štátny tajomník Branislav Ondruš.

 

 

 

(dh)