Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 04.05.2016 - 13:18  //  aktualizácia: 04.05.2016 - 13:21  //  zobrazené: 2310

Šaľa má mladú vedkyňu motýľov

Žiačka šalianskej základnej školy priniesla z celoslovenského kola biologickej olympiády krásnu bronzovú medailu. Sledovala 41 druhov motýľov!

V dňoch 20. – 22. 4. 2016 sa v Bratislave uskutočnilo celoslovenské kolo Biologickej olympiády. Súťažila v ňom aj žiačka ZŠ J. Murgaša v Šali Mária Iviczeová z 8. A triedy  s projektom „Motýle a ich životné prostredie“.

Vo veľmi silnej konkurencii si vo svojej kategórii C vybojovala vynikajúce 3. miesto a zároveň sa stala náhradníčkou na Medzinárodnú biologickú olympiádu, ktorá sa bude konať v budúcom roku, pravdepodobne v Thajsku.

Pozorovaniu motýľov sa venuje už viac ako dva roky. Cieľom jej práce bolo zistiť vplyv abiotických faktorov (voda, teplo, svetlo) na výskyt motýľov, biotické faktory prostredia (zmyslové vnímanie motýľov pri výbere rastlín), pozorovať vplyv zmeny prostredia na výskyt motýľov (činnosť človeka), zistiť prispôsobovanie motýľov prostrediu (rôzne vývojové štádiá – larva, kukla, imágo), fotograficky zdokumentovať a zakresliť pozorovaných motýľov. Celkovo pozorovala 41 druhov motýľov.

 

Našej úspešnej mladej biologickej vedkyni srdečne blahoželáme a prajeme ešte veľa úspechov.

 

ZŠ J. Murgaša v Šali