Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 19.08.2015 - 08:44  //  aktualizácia: 19.08.2015 - 08:47  //  zobrazené: 2215

Šaľa má materskú školu aj pre autistické deti

V Šali sa počas riadnych zápisov do materských škôl nepodarilo umiestniť 29 detí. Mesto pre nich zriadilo škôlku v priestoroch existujúcej základnej školy. Škôlka otvára aj špeciálnu triedu pre šesť detí s autizmom. Šaľa bude zrejme prvá samospráva na Slovensku, ktorá takúto triedu otvára. Zriaďovateľom je bežne okresný úrad alebo sú tieto škôlky súkromné.

Počet žiakov na Základnej škole na ulici Bernolákovej v Šali-Veči v posledných rokoch klesol. Hovorilo sa dokonca o jej zániku. Vedenie mesta a poslanci sa rozhodli využiť jej priestory na zriadenie novej materskej školy, pričom ponechali aj školu.

V novej škôlke sa otvárajú dve klasické triedy, s celkovou kapacitou 44 detí. Okrem toho sa vedenie mesta a školy rozhodli otvoriť aj špeciálnu triedu pre šesť detí s autizmom. Doposiaľ vyhovelo mesto spolu 29-tim žiadostiam o prijatie, autistická trieda je v tejto chvíli naplnená. Podľa vedúcej Spoločného školského úradu v Šali, Eriky Velázquezovej, je Šaľa v otvorení špeciálnej triedy jedinečná. Spravidla zriaďuje takúto škôlku aj školu okresný úrad. „Sú to naše deti, chceme im a ich rodičom pomôcť,“ vysvetľuje Erika Velázquezová. Zároveň dodáva, že päť zo šiestich detí pochádza zo Šale a mestskej časti Veča, jedno je z neďalekého Močenku. Náklady pre rodičov budú rovnaké ako v mestskej škôlke.

Ani bežné triedy nebudú úplne bežné – v oboch triedach bude jedno dieťa integrované. „Máme tu jedno dievčatko s Dawnovým syndróm. Ona bude so zdravými detičkami, ale bude mať svoj individuálny program a preto potrebuje asistenta. Keď sa bude pani učiteľka venovať ostatným deťom, jej sa bude venovať práve ten asistent,“ vysvetľuje Erika Velázquezová zo školského úradu.

Prácu si v novej materskej škole nájde spolu šesť učiteliek, v dvoch bežných triedach budú po dve a ďalšie dve v špeciálnej triede. Deti s autizmom a integrované deti by potrebovali spolu aj štyroch asistentov. Ich počet a potrebu však musí schváliť okresný úrad. „Väčšinou pre autistické deti zvyknú schváliť. Okrem toho vieme o jednom projekte Nadácie Volkswagen, zameriava sa na autistické deti, dá sa tam získať 3 500 eur na zariadenie, určite pôjdeme do toho,“ vyjadrila sa s nadšením Erika Velázquezová. Nestráca nádej ani v prípade, ak by okresný úrad nesúhlasil s financovaním odborných asistentov. „Možno sa podujmú mamičky, jedna mamička integrovaného dieťaťa napríklad prejavila ochotu, že bude pri svojom dieťati, aj keď dobrovoľne.“

Rodičia ešte majú možnosť požiadať o zápis do začiatku septembra, v prípade voľných miest škôlka prijme ratolesti aj neskôr. „Sú tu aj mladšie deti ako trojročné, podmienkou je, aby boli tie detičky odplienkované. Špeciálna trieda je však už naplnená,“ dodala riaditeľka materskej školy, Katarína Zimmermann. Nová riaditeľka netají radosť z priestorov a okolia, ktoré prispôsobili potrebám budúcich škôlkarov. V poschodovej budove v týchto dňoch finišujú stavebné práce, priestory na prízemí sa prerábajú na materskú školu. Na poschodí budú triedy pre žiakov základnej školy. Obe zariadenia budú mať vchod zvlášť. Na dvore pribudli lavičky, šmýkačky, pieskovisko. Do začiatku školského roka by mali na dvore osadiť a sfunkčniť aj novú fontánku, ktorá má nahradiť tú odstránenú, nefunkčnú. Prestavbu hradí škola z vlastného rozpočtu, činí 16-tisíc eur. Materskú školu slávnostne otvoria 31. augusta o 10.00 hod. 

  • ešte neosadená a neposkladaná fontánka so soškou
  • ešte neosadená a neposkladaná fontánka so soškou
  • jedna z tried
  • trieda
  • chodba MŠ
  • nové toalety
  • Jozef Belický, primátor mesta Šaľa, Janka Tóthová, riaditeľka ZŠ Bernolákova 1 Šaľa
  • Jozef Belický, primátor mesta Šaľa, Janka Tóthová, riaditeľka ZŠ Bernolákova 1 Šaľa
  • doplnky, prichystané na chodbu MŠ