Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 07.08.2015 - 19:40  //  aktualizácia: 07.08.2015 - 19:41  //  zobrazené: 910

Šaľa kropí dvojnásobne viac ako v minulom roku

Dnes kropia v Šali miestne komunikácie dve autá, multikáry. Mesto túto službu cez víkend posilní, premávať bude auto s väčším výkonom. Viac vody sa dostane aj zeleni.

Mesto vlastní dve multikáry, obe majú 2000-litrovú nádrž. Jedna nádrž stačí na pokropenie asi štyroch kilometrov ciest. Autíčko spraví denne zhruba 40 km. Podľa zamestnanca mesta je toto leto, v porovnaní s minulým, náročnejšie. „Minulý rok to bolo možno tie dva týždne, čo sa kropilo. Teraz už začíname štvrtý týždeň,“ potvrdil Martin Levko. Aj keď kropenie pomôže v horúčavách len krátkodobo, podľa zamestnancov si zvlhčenie vzduchu ľudia pochvaľujú. „Keď pokropíme, ľudia sa hneď zhlboka nadýchnu.“

Cez víkend sa vydá do ulíc auto s väčšou výkonnosťou. Do jeho nádrže vojde 3000 litrov vody. Osviežiť dokáže jednou nádržou tri kilometre ciest, má totiž silnejšie trysky ako multikáry, na jedno miesto sa tak dostane viac vody. Výkonnejšie kropiace auto bude premávať v sobotu a nedeľu najmä na sídliskách. Posilnenie víkendového kropiaceho režimu bude stáť mesto 480 eur. „Toto externé polievanie v týchto horúčavách budeme platiť z položky čistenie miestnych komunikácií a chodníkov, kde vzhľadom na tento extrém musíme z niektorej časti čistenia upustiť a preto vieme zaplatiť toto polievanie v meste,“ dodala Jana Nitrayová, prednostka Mestského úradu v Šali.

Mesto sa s ďalším dodávateľom, ktorý polieva aj kosí zeleň, dohodol na zintenzívnení polievania. „Miesto kosenia, ktoré malo byť podľa harmonogramu, bude intenzívnejšie polievanie,“ vysvetľuje prednostka úradu. Tento stav platí do trvania horúčav.