Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 16.12.2016 - 14:20  //  aktualizácia: 16.12.2016 - 14:41  //  zobrazené: 3478

Rozhovor s autorom filmu o Šali

Narodil sa v Šali. Má 20 rokov, študuje na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Natočil film o našom meste, ktorý mal premiéru počas Dňa samosprávy 15.decembra. Je laureátom ocenenia Tvorivý čin roka 2016 v kategórii fotografia. Okrem "zachytávania" inšpiratívnych a neopakovateľných momentov sa venuje cyklistike a turistike. Na naše otázky odpovedá MIROSLAV GUPKA.

Miro, ste mladý človek, Vaši rovesníci majú zrejme iné priority ako točiť filmy o meste... Prečo ste mali takúto potrebu Vy?

S fotením a s tvorbou videa som začal už na druhom stupni základnej školy, boli to zážitky z dovoleniek a rodinných akcii. Postupne som si začal zabezpečovať kvalitnejšie zariadenia na nahrávanie a úpravu záznamov. Na strednej škole som mal možnosť vytvoriť propagačné video o mojej škole ako Stredoškolskú odbornú činnosť. V rámci predstavenia videa verejnosti sa dostalo aj do rúk prezidenta Slovenskej republiky Andrejovi Kiskovi. Začiatkom leta som bol oslovený predsedom Komisie kultúry a cestovného ruchu mesta Šaľa Mgr. Júliusom Morávekom, aby som vytvoril propagačného videa o meste. Veľmi som sa tomu potešil, pretože táto aktivita je pre mňa záľubou a zároveň to bola pre mňa veľká výzva.

Vo filme sú zachytené rôzne sféry zo života Šaľanov, zákutia mesta, jeho dominanty, pamiatky, športoviská, kultúrne podujatia, ľudia a jeho aktivity... Bolo to ťažké postrihať do jedného celku?

Od začiatku leta som sa zúčastňoval podujatí, ktoré organizovalo mesto, fotil som a natáčal zaujímavé aj dôležité miesta. Snažil som sa zhotovovať zábery z nezvyčajných uhlov a tým dosiahnuť úplne nový pohľad na mesto. Celá postprodukcia trvala vyše 6 mesiacov a bolo ťažké vtesnať videá a fotky do 15 minút. Veľa pekných záberov zostalo nevyužitých, čo mi je úprimne ľúto, ale v krátkej budúcnosti verím, že dostanú šancu byť zverejnené.

Predpokladám, že máte toto mesto rád, keďže ste autorom propagačného filmu, alebo sa mýlim? Ako teda vníma mladý Šaľan Šaľu?

Som rodený Šaľan a Šaľu mám skutočne rád. Bolo pre mňa veľmi zaujímavé porovnávať starú a novú Šaľu, orientovať sa v lokalitách a navštíviť miesta o ktorých som doposiaľ nevedel.

Film má 15 minút, pokiaľ viem, budete z neho robiť krátku verziu. Pôjde o redukciu pôvodného filmu alebo bude obsahovo posunutá niekam inam?

No, bude to opäť výzva vybrať a skomponovať zábery a zvoliť adekvátny štýl strihu. Obsahovo bude takmer totožné s propagačným videom. Každopádne sa na to teším.

Tento rok ste sa stali aj laureátom ocenenia Tvorivý čin roka v kategórii fotografia. Je to pre vás teda zrejme úspešný rok. Aké máte ale plány v našom meste do budúcna?

Ocenenie si veľmi vážim a som naň hrdý. Určite budem pokračovať vo fotení a natáčaní videí. Je to moje hobby. Nakoľko som študentom Fakulty masmediálnej komunikácie v Trnave, verím, že vedomosti nadobudnuté počas štúdia ma posunú ďalej aj v tejto oblasti.

Miroslav Demín

Miroslavovi Gupkovi držíme palce, jeho film o meste si môžete pozrieť tu:

Súvisiaci článok: http://sala.sk/clanok/kto-ziskal-salianskych-oscarov

Staňte sa členom oficiálnej skupiny facebook/MestoŠaľa. Kliknite si sem: https://www.facebook.com/groups/327353394042257/

 

 

 

  • foto Miroslav Gupka
  • foto Miroslav Gupka