Domov   >  Kultúra
publikované: 05.11.2020 - 12:49  //  aktualizácia: 09.11.2020 - 09:29  //  zobrazené: 2094

Putovná výstava „1989 – 2019: 30 rokov slobody“

Miesto: Námestie Svätej Trojice v Šali

Trvanie: 5.11. – 4.12.2020

Putovná výstava zobrazuje príbehy pätnástich ľudí, ktorí sa aktívne zapojili do novembrových udalostí v roku 1989. Na štyroch panelových vežiach sa môžete zoznámiť s momentmi, ktoré zachytávajú pád komunistického režimu a dôležitú zmenu v našej spoločnosti. Kľúčová bola v tom čase spolupráca a spolupatričnosť, ktoré sa prejavovali v dianí vo všetkých regiónoch. Výstava preto zahŕňa okrem známejších príbehov aktérov a aktérok revolúcie z Bratislavy či Košíc aj príbehy ľudí z menších miest.

Napríklad biológ Ján Bencúr spoluorganizoval demonštrácie v Dolnom Kubíne. Známy občiansky aktivista, bloger a nositeľ ocenenia Biela vrana Ján Benčík bol zas jedným z aktérov Nežnej revolúcie  a spoluzakladateľom VPN v Ružomberku. V Michalovciach spoluzakladal VPN Daniel Pastirčák, spisovateľ a kazateľ Cirkvi bratskej v Bratislave.

Všetky príbehy vznikli v rámci projektu Príbehy 20. storočia, ktorý je jednou z hlavných aktivít neziskovej organizácie Post Bellum SK. „Vyhľadávame a dokumentujeme príbehy pamätníkov dôležitých udalostí minulého storočia. Našou snahou je osloviť čo najviac ľudí, ktorí si pamätajú a nechcú zabúdať na nedemokratické režimy minulého storočia. Na ich príčiny aj následky,“ hovorí riaditeľka organizácie Sandra Polovková. „Teší nás, že si môžeme toto dôležité výročie pripomenúť práve takýmto spôsobom – prostredníctvom príbehov konkrétnych ľudí.“

Výstavu do nášho mesta zorganizovala Komisia kultúry a cestovného ruchu pri MsZ mesta Šaľa a Mestské kultúrne stredisko Šaľa.

RH

Foto: Miroslav Demín