Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 25.06.2017 - 23:19  //  aktualizácia: 26.06.2017 - 08:14  //  zobrazené: 2183

Prvá jazda ELEKTROBUSU

„Šaľa patrí na Slovensku k veľkým priekopníkom elektromobility”, vyjadril sa pred časom Radek Svoboda, obchodný riaditeľ plzenskej Škody Electric, ktorí sa zhostili výroby novinky v našom dopravnom systéme.  Mestskú autobusovú dopravu v Šali bude už čoskoro zabezpečovať dlhoočakávaný nový moderný elektrobus. V spolupráci s Arrivou chystáme jeho slávnostné predstavenie už koncom tohto týždňa.

Elektrobus pokryje takmer 100% potrieb našej mestskej autobusovej dopravy (MAD). Iba ráno počas špičky bude pre obyvateľov zabezpečený pomocný „klasický“ spoj. Nové 12-metrové ekologické vozidlo šalianskej MAD bude spĺňať všetky najmodernejšie kritéria. Nízkopodlažný elektrobus sa vyznačuje maximálnou šetrnosťou k životnému prostrediu, bezpečnosťou, bude disponovať výkonnou klimatizáciou, možnosťou nabíjania si telefónov a iných prístrojov, wifi pripojenia a obyvatelia určite ocenia aj extrémne tichý chod vozidla. Samozrejmosťou je aj vyklápacia nástupná plošina pre nástup s vozíkom a detským kočíkom, úchyty na ich fixáciu, ale napríklad aj denné svietenie pomocou LED diód. A síce je zakúpenie elektrobusu drahšie ako klasické alternatívy, náklady na jeho údržbu budú asi tretinové. Pre občanov je tak dôležitá informácia, že cena lístkov nevzrastie.

Elektrobus značky Škoda Perun najazdí ročne asi 100 000 kilometrov. Na jedno nabitie vydrží minimálne 130 kilometrov, dobíjať sa bude prostredníctvom rýchlonabíjacej stanice v priestoroch areálu spoločnosti Arriva v Šali pri autobusovej stanici. Predovšetkým v popoludňajších hodinách, kedy je interval na linke MAD asi hodinový, bude možnosť tento čas využiť na nabitie vozidla a zvýšenie kapacity elektrickej energie. Samozrejmosťou je nabíjanie do plného stavu počas nočných hodín.

Úplne nový elektrobus šalianskej mestskej autobusovej dopravy sa tak v týchto chvíľach pripravuje na svoju prvú jazdu. Predstavíme ho v piatok o 10:00 hod pre mestským úradom! Obyvatelia si budú môcť novinku vyskúšať už v poobedných hodinách v piatok 30. júna a to bezplatne. V spolupráci s Arrivou sme pre Šaľanov prichystali malé prekvapenie, prvé tri dni až do 2.júla (nedeľa) vrátane, bude MAD úplne zdarma. Tak ako, preveziete sa s nami?

 

Mesto Šaľa sa po zavedení elektromobilov pre mestských policajtov rozhodlo pokračovať v ekologickom trende a pre obyvateľov zabezpečilo moderný a bezpečný elektrobus mestskej autobusovej dopravy. Koncom tohto roka začne mesto aj s osádzaním nových veľkokapacitných polopodzemných kontajnerov.

 

(alx)

 Sledujte nás aj na Facebook/MESTO ŠAĽA. Staňte sa členom oficiálnej skupiny Mesta Šaľa.  Kliknite si sem:https://www.facebook.com/groups/327353394042257/

  • Už ho doviezli!!! :) Elektrobus nám ešte "oblečú" a v piatok ho uvidíte v plnej kráse!