Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 25.07.2013 - 08:36  //  aktualizácia: 25.07.2013 - 08:38  //  zobrazené: 1355

Projekt „STOP čiernym skládkam, ZELENÁ zeleni!“

Správa pre médiá 12.7.2013

Projekt „STOP čiernym skládkam, ZELENÁ zeleni!“ dostal „zelenú“.

Nadačný fond Slovenskej sporiteľne v Nadácii Pontis v rámci programu Obce bližšie k vám  podporí šaliansky projekt sumou 2000 EUR.

Mesto Šaľa predložilo v rámci programu Obce bližšie k vám žiadosť o grant na realizáciu projektu s názvom „STOP čiernym skládkam, ZELENÁ zeleni!“. Projekt bol úspešný a vybratý medzi podporené. Zmluva o poskytnutí grantu bola podpísaná dňa 28.6.2013 a zverejnená 8.7.2013.

Aktivity projektu by mali byť realizované v termíne do konca septembra 2013. V rámci projektu ide o spojenie odstraňovania negatívnych dopadov ľudskej bezohľadnosti na životné prostredie s pozitívnymi prvkami a výsledkami ľudských aktivít.

Projekt je rozdelený do 2 aktivít. Predmetom prvej aktivity je odstránenie 3 čiernych skládok, vyseparovanie zložiek KO z týchto skládok a vyčistenie medzihrádzového priestoru, prestrihanie ťažko dostupného priestoru od náletových drevín, osadenie tabúľ dobrovoľníkmi s upozornením na sankčné postihy. V rámci druhej aktivity dobrovoľníci vysadia do 3 obnovených kvetináčov v centre mesta (v zelenej ploche oproti Slovenskej sporiteľne) trvalky.

Cieľom projektu je odstrániť čierne skládky, priestor vyčistiť a zabrániť ich ďalšiemu vzniku a tak zabrániť ďalšiemu znehodnocovaniu životného prostredia mesta. Zároveň výrazne zlepšiť čistotu mesta najmä v okolí rieky Váh a doplniť prvky zelene a tým zlepšiť kvalitu životného prostredia v centre mesta a popri tom upevniť občiansku iniciatívu zapojením do realizácie projektu formou dobrovoľnej práce

Dňa 10. júla 2013 sa uskutočnila prvá brigáda v lokalite pri záhradkárskej osade za zimným štadiónom. Brigádnici ostrihali podrast kríkov, aby bolo možné vyzbierať odpady.  Zvlášť sa zbierali plasty - spolu 15 plných vriec (100 kg) a biologicky rozložiteľný odpad. Zmiešaný odpad sa ukladal do kontajnera. Na prvej brigáde sa zúčastnilo 5 osôb pod vedením Roberta Andrášiho. Mesto zabezpečilo pracovné pomôcky, náradie, pokosenie svahu hrádze pre lepší prístup, pristavenie a odvoz kontajnera a separátov ako aj odvoz biologicky rozložiteľného odpadu. Z tejto čiernej skládky bolo vyzbieraných 1390 kg zmesového odpadu, ktorý bol odvezený a uložený na skládku komunálneho odpadu na náklady mesta. Všetkým zúčastneným na 1. brigáde ďakujeme.

Súčasťou projektu je vyčistenie ďalších dvoch čiernych skládok v lokalite na ľavej strane hrádze vo Veči pri Riadenej skládke tuhého odpadu Duslo, a.s.. Na jednej z nich je veľké množstvo odpadu, ktoré bude potrebné naložiť mechanizmami a následne urobiť ručne dozber a dočistenie lokality. Dobrovoľníci budú zabezpečovať vyzbieranie odpadu na poslednej skládke, ktorá je bližšie k ceste 1/75, ako aj dozbieranie rozptýleného odpadu pozdĺž panelovej účelovej komunikácie. Tieto aktivity sa uskutočnia počas prázdnin. Projekt bude vyhodnotený v septembri tohto roku. Aj touto cestou pozývame všetkých aktívnych občanov mesta k spolupráci a súčinnosti. V prípade záujmu zapojiť sa do týchto prác nás prosím kontaktujte na nižšie uvedených kontaktoch.

 

Tento projekt podporil Nadačný fond Slovenskej sporiteľne v Nadácii Pontis.

 

Kontakt: Ing. Edita Haládiková, Ing. Eliška Vargová, OSaKČ,
Mestský úrad Šaľa, e-mail: haladikova@sala.sk, mesto@sala.sk, tel. 031/7705981-4 kl. 223, 7705985, 0903649933

Profil donora

Slovenská sporiteľňa, a.s.
Slovenská sporiteľňa je s 2,5 miliónom klientov najväčšou komerčnou bankou na Slovensku, ktorá uplatňuje princípy spoločenskej zodpovednosti v každodennej praxi. Z pohľadu spoločenskej zodpovednosti sa Slovenská sporiteľňa snaží realizovať také rozhodnutia a aktivity, ktoré napĺňajú očakávania spoločnosti od banky.  Jedným z príkladov uplatňovania zásad spoločenskej zodpovednosti je aj založenie Nadačného fondu Slovenskej sporiteľne v Nadácii Pontis, ktorý spolu s Nadáciou Slovenskej sporiteľne prináša podporu aktivitám s verejnoprospešným rozmerom.

Nadácia Pontis
Nadácia Pontis je jednou z najväčších grantových a operačných nadácií na Slovensku. Podporuje firemnú filantropiu a presadzuje zodpovedné podnikanie. S firmami spolupracuje pri realizácii ich filantropických aktivít a poskytuje im poradenstvo pri tvorbe filantropickej stratégie. Realizuje prieskumy, vydáva publikácie, pripravuje vzdelávacie podujatia, organizuje ocenenie Via Bona Slovakia. Spravuje nadačné fondy, prostredníctvom ktorých firmy realizujú svoje darcovské aktivity. Nadácia Pontis je administrátorom združenia Business Leaders Forum. Projektmi v oblasti demokratizácie a rozvojovej pomoci podporuje občiansku spoločnosť v Bielorusku a na Kube. Skúsenosti Slovenska nadobudnuté v procese transformácie a následného zápasu o otvorenú demokratickú spoločnosť využíva na Balkáne. Presadzuje zahraničnú politiku Slovenska a Európskej únie, založenú na hodnotách demokracie, rešpektovaní ľudských práv a solidarite.