Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 29.04.2016 - 14:49  //  aktualizácia: 04.05.2016 - 14:37  //  zobrazené: 2201

Primátor žiadal štátneho tajomníka dopravy o súčinnosť

Cieľom Združenia miest a obcí galantsko-šalianskeho regiónu je pravidelne sa stretávať a tlmočiť aj štátnym orgánom problematické otázky samospráv. Predstavitelia 24 miest a obcí z regiónu sa vo štvrtok stretli v Galante na valnom zhromaždení. Primátor Šale využil prítomnosť štátneho tajomníka ministerstva dopravy Árpáda Érseka na stretnutí a tlmočil mu boľačky Šaľanov.

Štátnemu tajomníkovi sprostredkoval fakt, že cez naše mesto denne prechádza približne 28-tisíc nákladných a osobných vozidiel. Zdôraznil potrebu riešenia dopravy v meste vybudovaním obchvatu. Primátor s pripomienkami o dopravnej situácii pokračoval – nezabudol na problematickú kruhovú križovatku vo Veči a na priechod pre chodcov na Nitrianskej ulici. V oboch prípadoch urobilo mesto maximum v snahe riešiť situáciu. Štátneho tajomníka prosil o ďalšiu súčinnosť pri rozbehnutí realizácie stavebných prác. Podľa plánov a dohôd by mala spoločnosť Tesco prestavať kruhovú križovatku vo Veči na väčšiu a následne ju odovzdať do správy Slovenskej správe ciest.

„Táto kruhová križovatka spomaľuje dopravu, ktorá je už aj tak problematická. My sme sa ponúkli k spolupráci, zvolali sme stretnutie, kde boli aj zástupcova SSC, aj zástupcovia spoločnosti Tesco. Chcem poprosiť, požiadať, aby sa apelovalo na kompetentných, aby tieto dve inštitúcie komunikovali medzi sebou a aby sa už práce rozbehli a dospeli k výsledku,“ povedal štátnemu tajomníkovi primátor Šale. V súvislosti s priechodom pre chodcov na Nitrianskej ulici čaká mesto na informáciu opäť zo Slovenskej správy ciest. Tá prisľúbila, že na ceste pri priechode pribudnú dopravné ostrovčeky a čiastočne sa zruší parkovanie popri ceste – s cieľom sprehľadniť dopravu ako pre vodičov, tak i pre chodcov. Štátny tajomník sa zaujímal o ďalšie detaily a prisľúbil pomoc.

Starosta Horných Salíb Pavol Dobossy sa tiež obrátil na štátneho tajomníka s pripomienkou ohľadne vlakových spojov. Verejnosť by podľa neho privítala, ak by medzinárodné rýchliky opäť mali zastávku v Šali alebo v Galante.

Na stretnutí ZMO GA-SA sa zúčastnilo z 36 členských miest a obcí 24 samospráv. Najnovším členom je obec Dlhá nad Váhom, ktorej vstup schválili na štvrtkovom rokovaní.

 

(EK)

  • členské samosprávy ZMO GA-SA zasadali v Galante
  • členské samosprávy ZMO GA-SA zasadali v Galante
  • štátny tajomník ministerstva dopravy Árpád Érsek
  • primátor Šale Jozef Belický