Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 05.03.2019 - 08:37  //  aktualizácia: 05.03.2019 - 08:42  //  zobrazené: 1152

Primátor mesta o návšteve prezidenta SR

Včerajší deň pre naše mesto považujem za výnimočný. Navštívil nás prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. Som presvedčený, že návšteva najvyššieho predstaviteľa Slovenskej republiky prispieva k upokojeniu príliš polarizovanej spoločnosti. Neustále týranie sa kotrmelcami „vysokej politiky“ nám v ničom nepomôže. Navštívil nás najvyšší predstaviteľ nášho milovaného Slovenska a ja si jeho návštevu vážim. Určite nie som sám.
Stretnutie s prezidentom som využil jednak na to, aby som sa pochválil úspechmi nášho mesta – tým, že máme nezamestnanosť v meste i okrese nižšiu ako dve percentá, ale aj tým, že sa nám darí po asi 15-tich rokoch vytvárať prijateľné podmienky na bývanie pre mladé rodiny v podobe výstavby nájomných bytov. Samozrejme bola to príležitosť aj na to, aby som poukázal na problémy, s ktorými denne bojujeme. Hovorili sme o plavárni, ktorú nechceme nechať zavrieť, no veľa sme skloňovali najmä pojem zdravotníctvo. Prezident mal pochopenie pre náš problém a sám uznal, že „musí byť strašné čakať na sanitku, na pomoc hodinu a pol“. V súvislosti s protestujúcimi lekármi, ktorí odmietajú slúžiť na pohotovosti, ich cez médiá vyzval, aby mysleli v prvom rade na ľudí. 
Aj popoludňajšie stretnutie prezidenta so starostami obcí okresu považujem za veľmi užitočné. Starostovia obcí tiež porozprávali, čo ich a ich obyvateľov trápi. Všade na Slovensku sa boria s problémami ale mal som pocit, že prístup starostov a prezentované postoje ľudí žijúcich v našom okrese ho príjemne prekvapili. 
Súčasťou programu bola aj návšteva gymnázia a akciovej spoločnosti Duslo. Určite sa mali aj oni čím pochváliť aj porozprávať o problémoch.
Myslím si, že sa obyvatelia Šale veľmi tešili jeho príchodu. Samozrejme, nezavďačíme sa každému, ale to žiadna návšteva. Tým milým vystúpením detí z folklórneho súboru Šaľanček a spontánnym potleskom verejnosti, ktorá prezidenta čakala pred úradom, sme ukázali srdečnosť a kus dobra z nás. Vnímam to tak, že tá časť obyvateľstva, ktorá mu fandí, mala z toho radosť, že si všimol naše mesto, že sem prišiel a zaujímal sa o naše problémy. Aj keď priamy dosah na ich riešenie možno nemá, ale tým, že bude šíriť tieto myšlienky a hovoriť o nich na fórach, kde sa vyriešiť dajú – to má pre nás veľký význam. Bol som hrdý nie len na túto vzácnu návštevu, ale najmä na ľudí, na našich Šaľanov.

 

Jozef Belický

primátor mesta Šaľa