Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 08.06.2023 - 16:06  //  aktualizácia: 08.06.2023 - 16:18  //  zobrazené: 1123

Primátor bude bojovať za zachovanie pohotovosti

Pred pár dňami zverejnili médiá informáciu o návrhu na zrušenie pohotovostí v 15-tich mestách, medzi nimi aj v Šali a Galante. Primátor mesta Jozef Belický pripravuje petíciu za zachovanie ambulantnej pohotovostnej služby.

Návrh na zrušenie pohotovostí pochádza z dielne Ministerstva zdravotníctva SR. Pohotovosť by mala podľa plánu ministerstva ukončiť svoju činnosť v Šali k novembru 2024, v Galante o pár mesiacov skôr, už v júli 2024. Dovtedy budú všetky pohotovosti na Slovensku fungovať už len do 20.00 hod. Organizátorom, čiže tým, kto zabezpečuje pohotovosť v Šali je Nitriansky samosprávny kraj. Krajský lekár sa nedávno, približne pred dvoma mesiacmi, stretol v Šali s lekármi a rokoval s nimi o možnostiach fungovania pohotovostí pre deti a dorast a tiež pre dospelých. Vtedy dospeli k dohode, že pohotovosť udržia pri živote a lekári sa na deľbe služieb spravodlivo dohodnú. Informácia o návrhu na zrušenie pohotovostí zatiaľ odznela len v médiách. „Mal som stretnutie s predsedom Nitrianskeho samosprávneho kraja, s ktorým som túto tému prebral, pretože pohotovosť financujú oni. Predseda kraja tiež nevedel z oficiálneho zdroja, že ako to je, ale každopádne mi prisľúbil, že sa zasadí o to, aby práve v našom okrese zostala pohotovosť zachovaná. Sme jedným z výnimočných okresov, kde nemáme ani nemocnicu. Podľa tejto informácie má zaniknúť pohotovosť aj v Galante. Lenže Galanta má urgentný príjem. My nemáme nič. Ja neviem, čo nám ešte chcú zobrať. Podľa medializovaných informácií sa to má stať v novembri 2024, ale my nebudeme čakať do novembra 2024, aby sme odovzdane prijali svoj osud. Jednoducho budeme bojovať o to, čo nám zaručuje ústava,“ hovorí primátor Jozef Belický. Dodáva, že v najbližších dňoch sa spustí petícia za zachovanie pohotovosti.

Pozrite si celé jeho vyjadrenie. O tom, kde všade a akým spôsobom bude možné podpísať petíciu vás budeme informovať už čoskoro.

 

(ek)

  • Vyjadrenie primátora k návrhu na zrušenie APS v Šali od novembra 2024