Domov   >  Kultúra
publikované: 04.09.2018 - 08:26  //  aktualizácia: 05.09.2018 - 08:36  //  zobrazené: 1695

Priateľstvo bez hraníc

 

 

„Som veľmi rád, že máme priateľov na Ukrajine. Preto, lebo je to slovanský národ, máme k sebe veľmi blízko historicky, kultúrne. Ich národná hrdosť je závideniahodná,“ začína s opisom svojich dojmov, po augustovej návšteve ukrajinského partnerského mesta Mogiľov-Podoľskij, primátor Šale Jozef Belický. Vzápätí ale zosmutnie, keď rozpráva o položení kytice pri pomníku padlých bojovníkov, kde za posledný rok pribudli ďalšie dve mená.

Družobné mesto Mogiľov-Podoľskij oslávilo 27. výročie nezávislosti, ktoré spojil s Dňom mesta. Po mnohých rokoch sa okrem delegácie zo Šale prišli do iného sveta, za pomyselné hranice Európskej únie, pozrieť aj iní. Členovia Folklórneho súboru Šaľan prišli ukázať kus šalianskej kultúry. Do pamäte domácich sa celkom isto zapísali.

Cestovanie do Ukrajiny kedysi nebolo také jednoduché. „Je tomu už dobrých pár rokov, kedy bola šalianska hudobná skupina Z času na čas, potom tanečná skupina Jumping v tomto meste. Je dosť problém tam cestovať a bolo aj obdobie, že to nebolo úplne bezpečné, tak sme sa do toho nehrnuli. Ale teraz sa otvorili dvere a verím tomu, že každý rok tam budeme vedieť zobrať nejakú kultúru,“ vysvetľuje primátor. Mogiľov-Podoľskij je pohraničné mesto s Moldavskom. Ako to sám zažil, stačilo prejsť cez most a človek bol ako keby v inom svete. „Myslím si, že sme v pozícii, že dokážeme pomôcť najmä v tom, že vieme sem priviezť deti pri rôznych príležitostiach – aby tie deti videli aj iný svet ako ten ukrajinský. Aby videli, že možno žiť inak,“ hovorí primátor. Je úprimne rád, že vďaka priateľstvu majú ukrajinské deti možnosť prísť vystúpiť na šalianske podujatia. Pred troma rokmi zorganizovala Šaľa aj tábor pre deti, ktorých príbuzní boli priamymi účastníkmi vojnových konfliktov. Vďaka sponzorom z mesta a okolia mali deti skutočný prázdninový zážitok, ktorý k detstvu patrí. V tomto roku vystúpili deti očarujúcim a milým programom na Šalianskom jarmoku a užili si tu opäť pár dní v rámci tábora. Primátor jedným dychom dodáva, že Mogiľov-Podoľskyj za posledné roky zaznamenal neskutočný progres a tunajší sa snažia byť súčasťou Európskej únie skôr než sa tam dostanú. „Začína to malými vecami a končí to veľkými. Jedna z tých maličkostí je, čo som si všimol a ohromne ma potešila – kontajner na smeti mal nálepku s vlajkou EÚ a s nápisom: Do Európy bez smeťa,“ hovorí s úsmevom Belický.

Krajinu však v súčasnosti zmieta ťažká situácia, keďže je vo vojnovom stave. Poznačená je tým aj nálada obyvateľov mesta. V meste stojí pomník padlých obetí v tejto vojne. Do pomníka sú vytesané tváre bojovníkov, ktorí padli. „Keď sme priniesli k pomníku kyticu vo farbách slovenskej trikolóry, hneď sme si všimli, že tento rok pribudli dve nové tváre. Je to veľmi smutné, že aj v dnešnom svete sa dejú takéto veci,“ opisuje ďalej primátor.

Hlavným cieľom návštevy bolo priniesť kus slovenskej kultúry do družobného mesta. Tu folklórny súbor nemajú, o to viac ich potešilo vystúpenie toho šalianskeho.. Už v predvečer veľkého dňa nacvičovali folkloristi priamo na ulici. Z vystúpenia folkloristov bol úprimne nadšený aj primátor. Ako sám povedal, ponúkli srdce na dlani, na pódiu vydali dušu. Najsilnejším momentom vystúpenia zrejme bolo, keď Šaľania začali spievať vo svojich nádherných krojoch pieseň Hej, Sokoly! v ukrajinskom jazyku. „Roztlieskali sme tým celé námestie a faktom bolo, že okrem dobrej nálady zostal dobrý pocit v ľuďoch. Keď sme ich stretávali večer v uliciach, tak nás doslova potľapkávali po pleci, že to bolo naozaj niečo výnimočné a chcú, aby sa to aj v budúcnosti zopakovalo. Hovorili, že cítia, že máme k sebe blízko. Som rád, že máme takéto spriatelené mesto. A som hrdý, že folkloristi tak skvele reprezentovali naše mesto,“ uzavrel primátor.

 

Pozrite si zostrih z fotografií a videí, ktoré zaznamenal primátor Šale počas augustovej návštevy v družobnom meste. Na záver si vypočujte pieseň Hej, Sokoly! v ukrajinčine od našich folkloristov!

(ek)