Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 05.03.2019 - 14:32  //  aktualizácia: 05.03.2019 - 14:43  //  zobrazené: 1943

Prezident sa stretol aj so starostami

Nášmu regiónu sa veľmi darí. Zdravotníctvo a poľnohospodárstvo sa zdali byť prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi najväčšími problémami okresu. Skonštatoval to po stretnutí so starostami obcí šalianskeho okresu.

Andrej Kiska plánoval navštíviť všetky slovenské mestá, 4. marca sa dostala na rad Šaľa. Okrem vedenia mesta sa ale stretol so študentmi gymnázia, starostami obcí okresu a nevynechal ani najväčšieho zamestnávateľa regiónu. So starostami z desiatich obcí okresu - Diakovce, Dlhá nad Váhom, Hájske, Kráľová nad Váhom, Močenok, Neded, Trnovec nad Váhom, Selice, Vlčany a Žihárec, diskutoval prezident v obradnej miestnosti vynoveného Mestského úradu v Šali. „Na obce a mestá bolo prenesených 4400 kompetencií. Každá jedna obec, aj tá najmenšia ich musí vykonávať. Nie je to jednoduché,“ povedal prezident po stretnutí. Ako jeden z ťažko vykonateľných úloh miest a obcí spomenul ich novú povinnosť starať sa o chodníky počas zimy. Tvrdí, že v každom regióne majú zástupcovia miest a obcí ťažké srdce na túto novinku. „Vedelo sa, že to nebude možné, napriek tomu sa takéto zákony prijímajú a to nie je dobré. Vyvolávame tým len frustráciu medzi starostami a občanmi,“ povedal prezident.

Andrej Kiska opäť podotkol problém zdravotníctva, ktorý sa týka nie len Šale, ale celého regiónu. Poukázal na situácie, s ktorými sa stretávajú pacienti z nášho okresu. „Ak niekto pôjde do nemocnice do Galanty a povedia vám, prečo ste nešli do Nitry? A nechajú ho tam 5 hodín sedieť, je to veľmi negatívny jav a negatívne to dopadá aj na celkový pocit ľudí – keď sa mi stane niečo zlé, kde vlastne pôjdem?,“ povedal Kiska a dodal, že niektoré obce si zriaďujú sociálne taxíky, v Žihárci si dokonca obec zakúpila sanitku na prevoz občanov. „Auto sme kúpili ojazdené, ale vo veľmi dobrom stave. Je v ňom posteľ a má všetku potrebnú výbavu. Pacientov prevážame aj na liečenie, aj do nemocnice. Prevádzkovať bude túto službu organizácia,“ priblížil starosta Alajos Baranyai.

Prezidenta mrzí, že aj v tomto regióne, ako i na celom Slovensku, je zle organizované poľnohospodárstvo. To zamestnáva len 2% ľudí. V niektorých obciach žije aj 40% rómskej komunity, väčšina z nich si našla manuálnu prácu práve v poľnohospodárstve. „To je problém celého Slovenska, nie len tohto regiónu: zlyhávajúca organizácia, dotácia poľnohospodárstva, agrobaróni – to boli slová, ktoré sa opakovali na stretnutí so starostami obcí.“

„Som presvedčený, že návšteva najvyššieho predstaviteľa Slovenskej republiky prispieva k upokojeniu príliš polarizovanej spoločnosti. Neustále týranie sa kotrmelcami „vysokej politiky“ nám v ničom nepomôže. Navštívil nás najvyšší predstaviteľ nášho milovaného Slovenska a ja si jeho návštevu vážim. Určite nie som sám,“ zhodnotil primátor návštevu prezidenta primátor Šale Jozef Belický.

S prezidentom sa pred mestský úrad prišli zvítať desiatky ľudí aj popoludní. S mnohými si spravil  dokonca aj "selfie".

 

(ek)