Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 15.04.2019 - 14:48  //  aktualizácia: 15.04.2019 - 15:30  //  zobrazené: 2970

Pred úradom kvitne strom lásky

Japonské čerešne skrášľujú centrum mesta už pár rokov. Strom lásky je však novinkou, ktorá zaujala mnohých. V týchto dňoch kvitne v plnej kráse pri vynovenej budove mestského úradu.

Strom lásky (Judášovec) má červenkasto-purpurové listy srdcovitého tvaru, z čoho pochádza názov stromu. Výnimočnosťou stromu je, že kvety rastú aj na jeho kmeni. Zaujímavosťou je aj to, že na strome prv objavia kvety, až po tom, čo opadajú, vyrašia na strome zelené listy. Na jeseň ožltnú a opadajú. Strom lásky bežne vidieť v trocha inej forme – väčšej alebo v podobe kríku. Pred úradom rastie strom, ktorý je zaštepený, čo spôsobuje previsnutie konárov. Mnohí sa pri strome zastavia a obdivujú ho.

V Šali nájdeme ďalšie zaujímavé rastliny. Na Ulici 8. mája rastú stromy Ginko biloba, ktoré tu zakorenili pred dvoma rokmi. Magnólie zdobia priestor pred kostolom. Sakury – japonské čerešne sa stali symbolom centra. Ich ružové kvety zdobia záchytné parkovisko a vysadené sú popri ZŠ P. Pázmánya. Zaujímavé kvety má aj hloh s červenými kvetmi.

O chvíľku nás a okoloidúcich poteší pohľad na zelenú strechu mestského úradu. Extenzívna zeleň, ktorá je vysadená nad bývalou kotolňou a obradnou miestnosťou, sa pomaly preberá k životu a v plnej kráse sa ukáže zrejme už o pár týždňov.

 

(ek)