Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 06.11.2019 - 10:30  //  aktualizácia: 06.11.2019 - 13:58  //  zobrazené: 1665

Anketa

 

Nežná revolúcia bezpochyby patrí medzi najdôležitejšie miľníky novodobej histórie Česko – Slovenska. Pád železnej opony zmenil od základov naše životy i spôsob myslienia. Revolúcia nás zbavila marazmu, z tribún sme volali po slušnosti a spravodlivosti. Totalitný režim sme zahnali do zabudnutia - snáď definitívne. Sloboda a demokracia sú však krehké výdobytky každej revolúcie. To je dôvod, prečo by sme o 17.novembri 1989 mali hovoriť stále s veľkou úctou. Aj preto som sa rozhodol osloviť niektorých Šaľanov v nasledujúcej ankete. Respondenti odpovedali na rovnakú otázku.

 

"Prečo si myslíte, že je dôležité hovoriť o Novembri 1989 aj po troch dekádach?"

 

Miroslav Regitko, Šaľa, ilustrátor, karikaturista

Narodil som sa v druhej polovici dvadsiateho storočia v socializme. Vnímal som ho, bol som jeho súčasťou až do novembrových udalostí, kedy som videl veľmi podobnú situáciu tej našej dnešnej, len médiá v tej dobe podliehali politickému systému, neboli názorovo otvorené, neexistovali sociálne siete prístupné národu ako dnešné. Nenažranosť a chamtivosť jednotlivcov v politike, v tejto dobe aj v podnikateľských kruhoch, je zvrátená a príznačne mocenská až ľudskosť strácajúca. Národ si musí poriadok vo svojej krajine chrániť a strážiť, ľahostajnosť k dianiu okolo seba, v spoločnosti, kultúre a hlavne k histórii ho oberie o svoje posledné práva a o to čo ho v spoločnosti robí jedinečným.

Ivana Ďurovková, Šaľa, logistka

Tak po prvé, je to história. rod by mal poznať svoju históriu, nech je akákoľvek. V tomto konkrétnom prípade sa všetci môžu poučiť, že aj po víťaztve treba držať líniu a kontrolu. Že treba rozlišovať medzi ľuďmi so širokými lakťami a morálnymi elitami a že zmeniť stav môžeme, ak chceme.

Michal Lipiak, Šaľa, Tlačová kancelária KBS

Preto, aby sme nezabudli a poučili sa z minulosti. Možno klišé, ale vždy je potrebné opakovať. Myslím si, že denne zabúdam a zabúdame. Aj na to, aký režim tu fungoval predtým. Režim, ktorý neľudsky šliapal po slobode druhých. Fyzicky i psychicky. Cicero hovoril, že história je učiteľkou života. Verím, že nám táto myšlienka nielen teraz, v čase výročia, ale vždy bude pripomínať, čo sme si novembrom vydobyli. Slobodu. Pozývam však všetkých, aby sme s ňou narábali opatrne. Lebo s ňou prichádza aj zodpovednosť. Pred Bohom, sebou samým, svojimi blížnymi i celou spoločnosťou. Je to taký môj osobný záväzok, aby som nezabúdal a aby som pozýval ostatných k tomu istému - nezabudnúť, čo tu bolo a poučiť sa z toho.

Peter Andráši, poslanec MsZ Šaľa

Na túto otázku je veľmi jednoduchá, no pravdivá odpoveď. Pomôžem si dvoma citátmi. "Národ bez pamäti zopakuje v budúcnosti všetko to zlé čo si nezapamätal" a "slobodu možno vytrieť zo zbierky zákonov, ale nemožno ju vytrieť z pamäti". A to sú dva veľmi dobré dôvody, prečo si ten míľnik v našej novodobej histórii treba pripomínať.

Ivan Aľakša, šéfredaktor mesačníka Slovo Šaľanov

Niečo, kvôli čomu sa v novembri 1989 stálo a štrngalo kľúčami na námestiach dodnes nie je vyriešené... Myslím, že je zjavné, že sme síce otvorili hranice, banány a pomaranče nie sú už len raz za rok ale kedykoľvek, nikto nám nebráni študovať, vybrať si zamestnanie, ktoré nám vyhovuje a povedať si názor, len sme akosi zabudli na tú ľudskú tvár, slušnosť, spolupatričnosť... Pustili sme si sem kapitalizmus, zabudli sme však na demokraciu. Nie ako systém, ale ako naše vlastné nastavenie, naše ľudské fungovanie. A netuším, či sa niečo v tomto ešte zmení. Pripadá mi, že sme si sem pustili to najhoršie zo západu a dnes posielame na oplátku to najhoršie z východu my im. Treba hovoriť o Novembri 1989 hlavne preto, lebo vlastne si ani sami ľudia nevedia spomenúť, prečo tam stáli, mrzli, spievali hymnu a štrngali kľúčami. Keď to nemáme vyjasnené my sami, ako to môžu tušiť tí, ktorí sa narodili až potom?

Michal Malárik, riaditeľ CVČ Šaľa

Aby sa opäť nevrátilo obdobie pred Novembrom 1989.

pripravil Miro Demín