Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 23.10.2015 - 16:02  //  aktualizácia: 23.10.2015 - 20:46  //  zobrazené: 2115

„Poslanci sú partnermi vedenia mesta“

Prácu primátora Šale Jozefa Belického ocenili poslanci, jeho necelé ročné pôsobenie hodnotili jednohlasne pozitívne. Viacerí zdôraznili aj dobrú spoluprácu medzi vedením mesta a poslancami. Poslanci hodnotili prácu primátora na štvrtkovom zasadnutí zastupiteľstva, v rámci prerokovaní bodu o výške jeho platu.

 

Poslanci majú možnosť navýšiť primátorovi zákonom stanovený základný plat maximálne o 70%. Jozefovi Belickému sa rozhodli navýšili o 25%. Základný plat primátorov a starostov na Slovensku ovplyvňuje priemerná mesačná mzda za predchádzajúci kalendárny rok a koeficient, ktorý je v prípade Šale 2,89. Jozef Belický mal doteraz základný plat vo výške 2 480 eur.

 

Ako prvý sa do diskusie k téme o navýšení platu primátora prihlásil dlhoročný poslanec Štefan Bartošovič. Navrhol navýšenie platu primátora o 25%. „Za to relatívne krátke obdobie sa udiali dosť zásadné skutočnosti, ktoré sú na prospech mesta. Preto si myslím, že by to bolo treba pretaviť do platu primátora,“ odôvodnil svoj návrh poslanec Štefan Bartošovič. Zároveň dodal, že niektorí primátori a starostovia okolitých miest a obcí majú vyšší plat ako primátor okresného mesta Šaľa.

 

Jozef Varsányi, známy aj svojími kritickými názormi na predchádzajúce vedenie, sa k názoru poslanca Bartošoviča pridal. „Sedím tu už piate volebné obdobie a len raz som zahlasoval za zvýšenie platu primátora. Skutočne, je tu ťah na bránu iný, ako tu bolo v poslednom období. Musím povedať, že vedenie mesta sa k nám, k poslancom správa ako k partnerom. Doteraz sme to necítili. A to je to pozitívne pre mesto, pre nás, pre všetkých,“ odôvodnil svoje rozhodnutie podporiť navýšenie platu primátora. Tibor Baran podotkol okrem iného aj to, že vedeniu mesta sa podarilo po ôsmych rokoch skolaudovať pešiu zónu. K návrhu navýšenia sa nakoniec nepridali dvaja poslanci. Peter Andráši síce hodnotil pozitívne prácu vedenia mesta, návrh nepodporil. Zároveň vyzdvihol pôsobenie viceprimátorky Danici Lehockej na úrade. „Veľkou pravdou je, že to tu začalo úplne inak fungovať. Možno aj vďaka viceprimátorke, toľko návštev, koľko sme mali z Bratislavy posledné obdobie, nebudeme mať možno 30 rokov. Napriek tomu ja som skôr zástancom, keď sa odmena dáva po ukončení čohosi. Pre mňa bude medzníkom dokončenie domova dôchodcov, keď sa táto nešťastná etapa uzavrie,“ odôvodnil svoje rozhodnutie poslanec Peter Andráši, pridal sa k nemu Miroslav Gera.

 

Z 20-tich prítomných poslancov nakoniec hlasovali za navýšenie o 25% 18-ti poslanci. „Ďakujem za ocenenie práce, ktorá sa tu robí. Nie je to len moja práca, je to práca mnohých ľudí na úrade a som rád, že si to aspoň niekto všimol,“ povedal primátor Jozef Belický po schválení návrhu.

 

  • poslanci počas zasadnutia mestského zastupiteľstva
  • primátor mesta Jozef Belický, viceprimátorka mesta Danica Lehocká na zasadnutí zastupiteľstva