Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 07.12.2018 - 13:35  //  aktualizácia: 10.12.2018 - 14:40  //  zobrazené: 1431

Polopodzemné sú plne k dispozícii


V stredu definitívne zmizli z večianskeho sídliska staré kontajnery. Nové, polopodzemné sú plne k dispozícii. Sledujte ich naplnenosť aj cez modernú aplikáciu, prípadný problém nám smelo nahláste.

Počet stojísk sa z pôvodných 30 znížil na 17. Umožila to aj kapacita nových kontajnerov. Do jedného nového kontajnera sa zmestí 6-krát viac odpadu ako do klasického 1100-litrového kontajnera. Niektoré stojiská tak zostali prázdne. Tie, ktoré sú vhodné na parkovanie, pokojne ich využite.

Počas uplynulých dní sa v mestskej časti Veča zbierali staré kontajnery, zavádzali sa do „obehu“ tie nové. Niektorí však tento prechod pochopili po svojom a začali odpady vykladať mimo kontajnerov. Vznikali tak čierne skládky, ktoré zamestnanci zberného dvora počas stredy prácne upratovali. Medzitým zbierali aj staré nádoby na odpady a prebiehal aj vývoz odpadu z nových kontajnerov. Počas celého dňa mali plné ruky práce. Ulice a stojiská by mali byť už vyčistené a veríme, že tomu tak aj zostane. K tomu, aby naše okolie bolo dôstojné, musíme prispieť zodpovedným prístupom všetci. Používajte polopodzemné kontajnery a nezabúdajte, že veľkorozmerné odpady patria na zberný dvor. Šaľanom ho prevezmú zdarma na Ul. Fr. Kráľa.

Polopodzemné kontajnery majú oproti tým klasickým niekoľko výhod. Tým, že 2/3 nádoby je umiestnená pod zemou, kde je teplota nižšia, sa zamedzí zápachu šíriacemu sa z rozkladu odpadov. Obmedzený je aj prístup pre tzv. vyberačov. Tieto kontajnery sú vybavené aj hlásičom požiaru. Elektronické čipy, ktoré sú namontované vo vnútri kontajnerov sú užitočnou pomôckou pre obyvateľov, i samosprávu. Prostredníctvom jednoduchej aplikácie sa dá sledovať naplnenosť jednotlivých kontajnerov. Vývoznej spoločnosti táto informácia napovie o skutočnom stave naplnenosti kontajnerov – či už na zmesový odpad alebo na separáty. Zefektívni sa tak vývoz odpadu. V prípade, že k vám najbližší kontajner je naplnený, cez aplikáciu si ľahko môžete skontrolovať, ktorý najbližší kontajner je k dispozícii. Cez aplikáciu môžete i nahlásiť problém s kontajnermi. Aplikáciu si môžete stiahnuť tu:

http://www.sensoneo.com/app

Onedlho sa do schránok dostanú aj letáky, na ktorých nájdete tieto a ďalšie informácie ohľadne nového systému zberu odpadov. Polopodzemné kontajnery plánuje mesto postupne umiestniť aj v ďalších častiach mesta.

 

Tento projekt je spolufinancovaný z Európskej únie

vo výške 85 % z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

(ek)