Domov   >  Projekty EÚ
publikované: 11.01.2010 - 10:51  //  aktualizácia: 27.01.2012 - 08:21  //  zobrazené: 1659

Podpora kultúry a športu 2009

Koncom roka 2008 podalo mesto Šaľa štyri žiadosti o dotácie na podporu kultúry a športu z Nitrianskeho samosprávneho kraja v zmysle VZN č. 2/2007. Všetky tieto žiadosti boli vyhodnotené ako úspešné a dotácie na ich realizáciu schválilo Zastupiteľstvo NSK uznesením č. 71/2009 dňa 30.marca 2009.

Nitriansky samosprávny kraj finančne podporí v roku 2009 realizáciu týchto projektov:

v oblasti kultúry:
Večer mladých kapiel z nitrianskeho regiónu – 800 EUR
Festival speváckych zborov – 400 EUR
17. november – 20. výročie – 500 EUR

v oblasti športu:
Česko Slovenský pohár 2009 – 500 EUR

Večer mladých kapiel z nitrianskeho regiónu:
Mesto Šaľa každoročne od roku 2002 organizuje v júni Šalianske slávnosti spojené s Jarmokom tradičných remesiel v centre mesta  na Hlavnej ulici, najmä v časti pešej zóny. V tomto roku sa jarmok spojený s množstvom kultúrnych a najmä hudobných vystúpení konal  26. - 27.6.2009  a bol to už 8. ročník jarmoku, ktorý sa teší medzi obyvateľmi stále väčšej obľube. Počas dvojdňového programu sa predstavili hudobné, tanečné, divadelné a umelecké súbory z okolia a zo zahraničných družobných miest. V tomto roku program spestrili v našom meste v rámci večera mladých kapiel z nitrianskeho regiónu hudobné formácie NEVERBACK, mladá pomerne neznáma kapela z Nitrianskeho kraja a naopak veľmi známa a obľúbená kapela mladých DESMOD, aby predstavili Šaľanom a návštevníkom jarmoku zo širokého okolia svoje piesne a vlastnú tvorbu. Prezentáciou týchto súborov sa prispelo k zviditeľneniu hudby pochádzajúcej z Nitrianskeho kraja prostredníctvom mladých talentov. 
Obe kapely mali nevídaný úspech, čo dokumentujú aj fotografie, hlavná ulica plná ľudí baviacich sa pri dobrej hudbe.  

Festival speváckych zborov:
Obsahom projektu bol 2-dňový festival speváckych zborov z Nitrianskeho samosprávneho kraja a okolia mesta Šaľa. Festival sa uskutočnil 21. a 22.11. 2009 od 16:30 do 17:30 v priestoroch Rímsko-katolíckeho kostola sv. Margity Antioch v Šali. V sobotu vystúpil ženský spevácky zbor Cantica a v nedeľu vokálny zbor Enthea. Usporiadateľom festivalu bolo Mestské kultúrne stredisko v Šali. Cieľom projektu bolo odprezentovať rozmanitú škálu existujúcich zborov v našom regióne pre širokú verejnosť.

17. november – 20. výročie.
Cieľom projektu bolo pripomenúť si udalosti nežnej revolúcie spred 20. rokov.
Štartom osláv bolo vyhlásenie roka 2009 za Rok demokracie na februárovom zasadnutí MsZ. V priebehu októbra a novembra sa uskutočnilo 6 prednášok zástupcov Ústavu pamäti národa o rôznych obdobiach totalitného režimu.
9.novembra sa uskutočnila beseda občanov s protagonistom Petrom Zajacom a moderátorom relácie Pod lampou Štefanom Hríbom o vývoji našej spoločnosti po revolúcii, ktorá bola spojená s premietaním filmu o novembrových udalostiach.
Počas novembra Fotoklub Šaľa sprístupnil výstavu fotografií Igora Boháča z novembrovej Prahy.
14.novembra sa uskutočnil koncert skupiny Garage a Tony Ducháčekčeskej legendárnej undergroundovej kapely, ktorá vznikla v r. 1979.
16. novembra bola otvorená výstava pred budovou MsÚ s názvom: „ Od totality k slobode.“
V deň 20. výročia, 17. novembra, bol odhalený Pamätník obetiam komunizmu na ulici SNP.
Divadelný súbor Šok uzavrel reťaz akcií divadelným predstavením, v ktorom zopakoval priebeh jednej manifestácie z roku 1989.

Česko Slovenský pohár 2009.
Mesto Šaľa v spolupráci s TJ Jumping a MsKS Šaľa usporiadalo dňa 6.-7. novembra 2009, 2-dňovú pohárovú súťaž v moderných tancoch s názvom: „Česko Slovenský pohár 2009“.
Súťaž sa uskutočnila v Dome kultúry Šaľa a vyhlasovateľom súťaže bol STO D IDO a CDO (Slovenská tanečná organizácia disciplín IDO a Czech dance organization).
V rámci podujatia sa prezentovali činnosti tanečných zručností formácií v tanečnom štýle disco dance, hip-hop, street dance.
Formácie boli v troch hlavných vekových kategóriách a vo viacerých podskupinách každého tanca.
1. Detské vekové kategórie (disco dance dievčatá, disco dance skupina, hip-hop dievčatá, hip-hop skupina)
2. Juniorské vekové kategórie (disco dance dievčatá, disco dance duo, disco dance skupina, hip-hop dievčatá, hip-hop skupina)
3. Hlavné vekové kategórie (disco dance dievčatá, disco dance duo, disco dance skupina, hip-hop dievčatá, hip-hop chlapci, hip-hop duo, hip-hop skupina)
Usporiadaním tohto podujatia sa upevnila tradícia moderného tanca v meste Šaľa, ktorá si získala nových priaznivcom tohto športu a zároveň sa podporili športové aktivity mládeže.