Domov   >  Zaujímavosti
publikované: 22.12.2021 - 17:47  //  aktualizácia: 22.12.2021 - 17:51  //  zobrazené: 3719

Po tridsiatich rokoch odkladá uniformu

„V roku 1991 som s ním začínal. On je jeden z hlavných pilierov tejto organizácie preto, lebo nie len pracovný, ale aj osobný čas odovzdal do služieb mesta. Venoval sa najmä kriminálnej polícii, ale aj deťom, mladým. Osobne sa podieľal na fungovaní kynologického klubu v Šali, čo aj korešpondovalo s jeho prácou, lebo na polícii začal ako psovod,“ hovorí primátor Šale Jozef Belický, vtedajší náčelník Mestskej polície v Šali. Hovorí o policajtovi, ktorého verejnosť už neuvidí v uniforme. Ján Komjáthy odchádza po tridsiatich rokoch do dôchodku.

Vyštudoval nábytkársku školu, práci s drevom sa venoval 15 rokov v galantskom nábytkárstve. Medzitým v roku 1979 začínal so založením kynologického klubu v Diakovciach. O pár rokov klub prešiel do Šale a v súčasnosti pracuje so štvornohými miláčikmi a ich majiteľmi v priestoroch vo Veči, smerom na Dlhú nad Váhom. Klub má približne 60 členov, Ján Komjáthy je predsedom klubu. Ponuka, ktorá spečatila jeho ďalší profesijný život, prišla práve v súvislosti s kynológiou. „Zakladala sa mestská polícia v Šali a hľadali psovodov. Tak som dostal ponuku a ja som ju prijal. 26. apríla 1991 som podpísal pracovnú zmluvu,“ priblížil Ján Komjáthy. Za 30 rokov pôsobenia si vyskúšal takmer všetky práce na mestskej polícii, počnúc od veliteľa zmeny až po zástupcu náčelníka. Od roku 1998 až doteraz sa venoval prevencii a štatistike. Za viac ako 20 rokov v tejto funkcii zorganizoval 1511 prednášok v materských, základných, stredných školách a prednášok pre seniorov, aj s ukážkami výcviku psov. Z rúk primátora si prevzal v decembri tohto roku Cenu primátora.

Najmilšie spomienky sa mu spájajú s deťmi ako „preventistovi“. Mnohých spoznal v škôlke, kde robil ukážky so psami a dnes sú z nich dospeláci. Nezabudol však ani na napäté situácie, ktoré jeho práca neraz priniesla. „Veľmi nepríjemné bolo, keď nás privolali k rodinným nezhodám, my sme tam prišli a boli to známi. Keď tam bolo prítomné aj dieťa, to bolo ešte ťažšie,“ opisuje policajt. Súčasťou ich výbavy je aj zbraň, ktorú ako hovorí, použil našťastie len pri varovných výstreloch, keď chytali páchateľa. Naopak, radosťou ho naplnilo, keď s kolegami sa im podarilo zachrániť nejeden ľudský život. Zabránili napríklad aj dokonaniu samovražedných úmyslov.

Ján Komjáthy zachraňuje životy aj darovaním krvi. Je držiteľom všetkých Janských plakiet, vrátane Kňazovického. Doposiaľ daroval krv 111-krát. Na ďalšie darovanie sa chystá v januári.

Nudiť sa na dôchodku rozhodne nebude. Teší sa na aktivity, na ktoré nie vždy bol dostatok času popri pracovných povinnostiach. Bude sa naďalej venovať kynológii, je milovníkom bonjasov a s úsmevom dodal, že sa chystá vyrobiť si z dreva pár pekných nábytkárskych kúskov.

 

(ek, foto zdroj: archív J. Komjáthy)