Domov   >  CHCEM VEDIEŤ   >  ZASTUPITEĽSTVO   >  Interpelácie poslancov
publikované: 02.01.2015 - 13:37  //  aktualizácia: 02.01.2015 - 13:40  //  zobrazené: 2195

Ohľadom hrdzavej pitnej vody

predkladateľ: Ing. Peter Andráši

Odpovede na interpelácie prednesené v rámci 9. zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Šali dňa 18. decembra 2014

V rámci 9. zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Šali, ktoré sa uskutočnilo dňa 18. 12. 2014, ste predniesli interpelácie ohľadom:

  1. hrdzavej pitnej vody, ktorá v meste tečie, opýtali ste sa, aká je ochota mesta pomôcť v tomto obyvateľom, nakoľko mesto je akcionárom vodární, osobne ste poslali niekoľko sťažností na vodárne, ale odozva nebola žiadna, opýtali ste sa, či mesto nepoverí nejakého pracovníka tým, aby sa zaoberal touto problematikou,
  2. overenia platnosti uznesenia, ktorým sa cca pred dvomi alebo tromi rokmi uviazali finančné prostriedky z predaja základnej školy na ul. Komenského na jej rekonštrukciu, ktoré sa ale minuli.

V zmysle § 34, ods. 4 Rokovacieho poriadku Mestského zastupiteľstva v Šali Vám zasielam odpovede na Vaše interpelácie a oznamujem Vám nasledovné:

  1. Problém týkajúci sa hrdzavej vody už bol na niektorých zasadnutiach mestského zastupiteľstva prerokovávaný a bolo aj odpovedané, že mesto riešilo uvedený problém so zástupcami Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a. s., odštepný závod Galanta so sídlom v Šali (ďalej ZsVS, a.s.). Problém spočíva v starých potrubiach, v ktorých pri neprimerane vysokom odbere vody (najčastejšie je to v lete, kedy si občania napúšťajú bazény) v danej lokalite dochádza k znečisteniu vody v potrubí mechanickými nečistotami, ktoré sú v starom potrubí. ZsVS, a.s. nevie regulovať odber vody. Tento problém je riešiteľný výmenou starých potrubí za nové alebo v danej lokalite potrubie prečistiť od usadenín. Preto podľa vyjadrenia zástupcov ZsVS, a.s. je potrebné túto skutočnosť - znečistenú vodu oznámiť ZsVS, a.s., tel. 031/7737666 a ak sa jedná o ich potrubie, tak ZsVS, a.s. potrubie prečistí.
  2. Ohľadom viazania finančných prostriedkov z predaja základnej školy na Komenského ul. bolo prijaté uznesenie č. 2/2012 – IV. bod C, ktoré je stále platné, a ktoré má odporúčací charakter:Vzhľadom k tomu, že v roku 2012 boli dosiahnuté kapitálové príjmy vo výške 735 941 EUR (pričom vlastné príjmy z predaja majetku mesta dosiahli výšku 373 344 EUR namiesto rozpočtovaných 806 230 EUR) a kapitálové výdavky predstavovali čiastku 957 999 EUR, teda bol dotiahnutý schodok vo výške 222 058 EUR z kapitálového rozpočtu, nebolo možné použiť príjmy z predaja predmetného majetku na investičné akcie, ktoré boli odporúčané v Uznesení č. 2/2012 - IV. Realizácia je podmienená schválením predmetnej investičnej akcie v rozpočte mesta a dosiahnutím rozpočtovaných príjmov na rok 2015.Keďže uznesenie je platné, v roku 2014 bola zrealizovaná rekonštrukcia cesty na Gorkého ul., pričom v návrhu rozpočtu na rok 2015 predloženom na 9. zasadnutí mestského zastupiteľstva 18. 12. 2014 je zahrnutá aj rekonštrukcia Komenského ul.„MsZ v Šali odporúča viazať finančné prostriedky z prípadného predaja budovy Komenského, a to časť prostriedkov na majetkovo – právne vysporiadanie na ulici Komenského a časť prostriedkov na vypracovanie projektu na rekonštrukciu ulíc Komenského a Gorkého.“