Domov   >  Kultúra
publikované: 23.01.2019 - 09:40  //  aktualizácia: 23.01.2019 - 10:37  //  zobrazené: 1735

Od Stalingradu do Bratislavy

Šaľania i návštevníci z okolia si mohli v utorok podvečer pozrieť unikátnu výstavu a filmy. Festival venovaný tematike druhej svetovej vojny a oslobodenia aj našej krajiny sa konal aj pod záštitou Veľvyslanectva Ruskej Federácie v Slovenskej republike a Mosfilmu.

„Spolu so sovietskymi vojakmi statočne bojovali vojaci 1. československého armádneho zboru, ktorému od 10.9. velil generál L. Svoboda,“ píše sa na jednom z panelov, ktoré boli na výstave. Na dobové fotografie obohatené o množstvo historických faktov sa prišli pozrieť desiatky ľudí. Výstavu otvoril primátor Šale Jozef Belický. „Je to výstava venovaná oslobodeniu aj tejto časti zeme počas druhej svetovej vojny. Toto je história, ktorá nás spája s ruským národom. Je mi ľúto, že sa ruská kinematografia trochu vytratila z našej kultúry. Častokrát boli filmy o príbehoch obyčajných ľudí. Kultúra má ľudí spájať a nie rozdeľovať. Som rád, že Šaľa má družobné mesto na Ukrajine,“ povedal.

Výstava je venovaná ceste za víťazstvom zo Stalingradu do Bratislavy. „Bolo to naše spoločné víťazstvo, ďakujeme preto mestu Šaľa, že nám dala možnosť zrealizovať tu výstavu a premietnuť tieto filmy,“ povedal Nikita Griščenko, kultúrny atašé z Veľvyslanectva Ruskej Federácie v Slovenskej republike. S organizáciou podujatia pomohol aj Klub vojenskej histórie v Nitre. Hostia si po návšteve výstavy pozreli ruské filmy Rozhodnutie o likvidácii a Biely tiger.

Festival si môžete užiť tento piatok 25. januára v priestoroch UKF v Nitre.

 

(ek)