Domov   >  Projekty EÚ
publikované: 16.10.2013 - 15:26  //  aktualizácia: 21.04.2016 - 11:47  //  zobrazené: 1405

Oázy zelene pri artézskych studniach v Šali


 

Názov projektu

Oázy zelene pri artézskych studniach v Šali

Číslo zmluvy

Zmluva o poskytnutí finančného príspevku č. 11/2013 z Nadačného fondu SPPoločne pri Nadácii SPP (ev. č. prijímateľa: 303/2013 podpísaná dňa 1.7.2013, zverejnená 7.8.2013)

Program

Zlepšime SPPoločne Slovensko - SPPoločne pre domovinu

Financovaný z

Nadačného fondu SPPoločne pri Nadácii SPP

Prijímateľ

Mesto Šaľa

Začiatok realizácie aktivít projektu

08/2013

Ukončenie realizácie aktivít projektu

15.12.2013

Schválený finančný príspevok

5000 EUR

Ciele  projektu

-       vytvoriť oddychové zóny plné zelene pri artézskych studniach.

-       zlepšiť kvalitu života v meste a skrášliť prostredie v meste vytvorením trvalých zelených oáz nenáročných na starostlivosť z dôvodu blízkosti zdrojov vody

-       zapojením dobrovoľníkov vytvoriť trvalé hodnoty, ktoré si obyvatelia mesta budú vážiť. Vysadené trvalky bude možné ďalej v meste rozširovať rozsádzaním do ďalších priestorov, čím sa zabezpečí multiplikačný efekt projektu.

-       osadením informačných tabúl vytvoriť možnosti pre informovanie užívateľov vody z artézskych studní o aktuálnych výsledkoch rozborov vody, o parametroch studne a jej histórii. Tabulu bude možné použiť aj na informácie o vysadených druhoch drevín a tak sa môže stať prechádzka trasou spájajúcou jednotlivé studne náučno-relaxačnou prechádzkou, napr. pre deti zo škôl v rámci prírodovedných krúžkov.

-       voňavú levanduľu, ktorá sa dlhoročne pestuje na poliach za mestom, priniesť priamo do mesta.

Obsah projektu

Mesto Šaľa so svojimi aktívnymi dobrovoľníkmi plánuje v rámci projektu skrášliť a zrevitalizovať okolie 5 funkčných artézskych studní a vytvoriť pri nich oázy trvalej zelene s možnosťou oddychu pre širokú verejnosť. Vysadia stromy, kríky, zmes trvaliek, cibuľovín, tráv. V každej lokalite doplnia levanduľu, ktorá je typická pre okolie mesta, kde sa pestuje na poliach, no málokto o tom vie. Okolie studní upravia, osadia lavičky, koše a informačné tabule, kde budú umiestnené výsledky vždy posledných aktuálnych rozborov vody, informácie o studniach, ich histórii a o vysadených rastlinách v okolí artézskych studní. Prechádza spájajúca jednotlivé studne sa stane trochu netradičným náučno-relaxačným chodníčkom mestom, kde sa mladí aj starší budú môcť nielen rozhýbať a občerstviť sviežou vodou z artézskych studní, ale aj oddýchnuť pri nich a poučiť sa o cenných prírodných zdrojoch, ktorými sú voda a zeleň.