Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 21.12.2019 - 12:39  //  aktualizácia: 22.12.2019 - 07:12  //  zobrazené: 1316

Tri obvody, tri výbory

Prednedávnom sme si predstavili činnosť komisií zriadených pri mestskom zastupiteľstve. Dôležitou súčasťou samosprávy sú aj výbory mestských častí. Sú to v podstate stretnutia poslancov mestského zastupiteľstva, ktorí sú zaradení podľa volebných obvodov. Keďže Šaľa je rozdelená do troch obvodov, máme presne rovnaký počet mestských častí. Volebný obvod číslo 1 a 2 je ohraničený líniou cesty z mosta, ulicou P. Pázmaňa,  pokračuje po pešej zóne, Hlavnou  ulicou až k železničnému priecestiu smer Diakovce. Pravá strana je obvod č.1, ľavá je obvod č. 2. Tretím obvodom je Veča. V každom z nich je 7 poslancov. Stretnutia sú verejné, rovnako ako pri zasadnutiach komisií či mestského zastupiteľstva.

 

Výbor mestskej časti č. 1 tvoria poslanci:

Ing. Róbert Andráši, MUDr.Jozef Grell, Mgr. Mária Farkašová, Ing. Marián Krištof, Peter Szalay, RSDr. Peter Gomboš, PaedDr. Danica Lehocká PhD.

Čo boli najdôležitejšie témy, ktorými sa zaoberal váš výbor mestskej časti? Ako hodnotíte jeho činnosť za rok 2019?

 Odpovedá Ing. Róbert Andráši, predseda Výboru mestskej časti č. 1

"Výbor mestskej časti č.1 zasadá vždy v stredu deň pred mestským zastupiteľstvom. Čas zasadnutia je vždy o 18:00 a spravidla v Dome kultúry, vchod B, na 2. poschodí, číslo dverí 212. Výbory mestskej časti slúžia aj na to, aby sa občania mestskej časti stretli s poslancami za mestskú časť. Na každý výbor mestskej časti č.1 v roku 2019 prišli občania a vyjadrili svoje názory, predložili podnety a návrhy. Občania požiadali o predĺženie chodníka od materskej školy 8. mája až po ulicu M.M. Hodžu, to sa aj v roku 2019 podarilo zrealizovať. Bol zrekonštruovaný chodník na Hlbokej ulici, tiež na podnet občanov. Búracie práce na tomto chodníku spravili ľudia bez domova pod vedením poslanca Petra Gomboša. Poslanec Peter Szalay navrhol na ulici Novomeského vybudovať tri chodníky, ktorými si obyvatelia skracujú cesty po zeleni.  Častými témami sú neporiadok na sídliskách, poškodené, nefunkčné kontajnery, výtlky na cestách, poškodené kanalizačné vpuste. Občania upozorňujú na miesta, kde parkovanie ohrozuje bezpečnosť chodcov, ako aj na miesta, kde navrhujú doplniť priechody pre chodcov pre väčšiu bezpečnosť. Upozorňujú na chodníky zarastené burinou. Upozorňujú na miesta, kde je potrebné doplniť verejné osvetlenie alebo nasmerovať osvetlenie na iné miesto, kvôli bezpečnosti. Požadujú opravy sklonov chodníkov, žľabov a miestnych komunikácii, aby dažďová voda netiekla na nehnuteľnosti občanov, ako napr. do garáží na Čsl. Armády. Rokovali sme aj o tom, že obyvatelia cítia niekedy silnejší pach, hlavne vo vyšších poschodia a ako tento problém riešiť.  Na Výbor mestskej časti č. 1 prišli občania aj organizácie predstaviť plány, ktoré chcú zrealizovať v mestskej časti č.1. Miroslav Demín predstavil návrh osadenia Pamätníka slobody v parku Slobody. Informoval som o osadení druhej knižnej búdky na Hornej ulici. Renata Zelezníková, štatutár Optima status predstavila zámery a ciele občianskeho združenia Optima status v oblasti sociálnej starostlivosti. Dôležitou úlohou výboru mestskej časti sú rokovania o jednotlivých materiáloch najbližšieho mestského zastupiteľstva súvisiacich s mestskou časťou č.1. Priebežne rokujeme aj o väčších plánovaných investíciách ako je rekonštrukcia Domu kultúry, rekonštrukcia predstaničného priestoru, nový zimný štadión, nové detské ihrisko Majk, ktoré už je vybodované, ako aj rekonštrukcia miestnych komunikácií v mestskej časti č.1. Členovia VMČ č.1 navrhli na rekonštrukciu ulice: SNP aj s kompletnou rekonštrukciou podložia, Čsl. armády, Okružnú, Švermovu, Nešporovu ulicu formou rekonštrukcie Hornej ulice, aby sa vytvorili nové šikmé parkovacie miesta od Domovov dôchodcov, Bilickú a Smetanovu a Partizánsku."

 

Výbor mestskej časti č. 2 tvoria poslanci:

Róbert Tölgyesi, Peter Hlavatý, Ing. Gabriela Lacková, Bc. Dominika Jarošová, Ing. Tibor Baran, Ing. Štefan Bartošovič, Ing. Tomáš Mészáros

 

Čo boli najdôležitejšie témy, ktorými sa zaoberal váš výbor mestskej časti? Ako hodnotíte jeho činnosť za rok 2019?

Odpovedá Ing. Tomáš Mészáros, predseda Výboru mestskej časti č. 2

"Ako veľké pozitívum hodnotím obnovenie Výborov mestských častí. Možnosť a poskytnutie priestoru pre občanov, kde sa môžu stretnúť s ich volenými zástupcami. Zatiaľ sa nestalo, že by výbor mestskej časti č.2 bol neuznášaniaschopný, za čo patrí veľká vďaka mojim kolegom z mestskej časti, pretože vždy si nájdu čas a prídu a sú k dispozícii pre občanov.Ako  člen komisie územného plánovania, výstavby a dopravy, dávam klobúk dole pred jej členmi. Odborníci a skupina ľudí, ktorá sa tam stretáva ma môj veľký rešpekt nakoľko je vidieť a cítiť z každého jedného, ze je srdcom aj dušou Šaľanom. Mnohí z nich by si za tých 5 hodín (takto dlho zvykne trvať komisia, niekedy aj viac) dokážu zarobiť ďaleko inakšie peniažky a oni svoj čas a ochotu venujú nášmu mestu. O to viac ma zamrzí, keď sa poslanci neriadia svojou komisiou."

 

Výbor mestskej časti č. 3 tvoria poslanci:

JUDr. Anna Torišková, Ing. Peter Andráši, Miloš Rehák, Ing. Slavomír Kališ, Marek Molnár, Ing. Ivan Kováč, Ing. Peter Jaroš

Čo boli najdôležitejšie témy, ktorými sa zaoberal váš výbor mestskej časti? Ako hodnotíte jeho činnosť za rok 2019?

Odpovedá JUDr. Anna Torišková, predsedníčka Výboru mestskej časti č. 3 (Veča)

"Výbor mestskej časti č. 3 sa na každom svojom zasadnutí zaoberal materiálmi, ktoré mali byť predmetom rokovania Mestského zastupiteľstva v Šali, riešili sme najmä, ale nielen, východiská a priority rozpočtu mesta Šaľa, úpravu všeobecne záväzných nariadení mesta Šaľa, odpredaje pozemkov v meste a rôzne iné.  Medzi najdiskutovanejšie témy patrili určite podnety od občanov, pretože to je našou úlohou, byť hlasom občanov. Určite sa najviac občanov zapojilo do diskusie k úprave územného plánu v mestskej časti Veča. Na Výbor mestskej časti č. 3 sa obrátili obyvatelia mestskej časti Veča, ktorí podali petíciu a požiadali o zmenu regulatívu priestorového usporiadania v priestorovo funkčnom celku Nová Veča, PF časť Nová Veča – juh, priestor pod ul. Fraňa Kráľa, územného plánu mesta Šaľa. Verím, že sa uvedené vyriešilo k spokojnosti väčšiny. Výbor mestskej časti č. 3 celkovo zasadal osem krát, takže sme sa pravidelne venovali vždy aktuálnym témam, ktoré sa týkali našej mestskej časti, ale aj celkovo mesta Šaľa a jeho obyvateľov.  Riešili sme aj otázku plavárne, konkrétne vrátenie finančných prostriedkov za zakúpené a nevyužité permanentky v plavárni, preberali sme problematiku parkovania a auto-vrakov v meste Šaľa, v neposlednom rade sme sa zaoberali rôznymi problémami týkajúcimi sa miestnych komunikácií a chodníkov. Činnosť výboru mestskej časti č. 3 hodnotím pozitívne, ku každému podnetu, problému, či akejkoľvek otázke obyvateľov mesta Šaľa sme pristupovali zodpovedne a snažili sme sa v rámci svojich možností dospieť k najlepšiemu možnému riešeniu a navrhnúť ho zastupiteľstvu na schválenie."

spracoval: -dem-