Domov   >  Spravodajstvo
publikované: 29.11.2018 - 18:03  //  aktualizácia: 29.11.2018 - 19:41  //  zobrazené: 3716

Nové byty majú svojich obyvateľov

Prvé samostatné Vianoce pod vlastnou strechou – takto sa mnohí tešili kľúčikom od novučičkých nájomných bytov na Kráľovskej ulici. 34 bytov čakalo na svojich nájomníkov. Primátor Šale vo štvrtok slávnostne odovzdal byty do užívania.

„Teším sa, pretože je to naplnenie môjho predvolebného sľubu. Ale samozrejme aj preto, lebo nájomné bývanie v tomto meste chýba. 15 rokov sa nestavali byty a dnes sme dočkali, že sme ich slávnostne odovzdali. Videl som šťastie na ľuďoch, ktorí dnes dostali byty a ktorí pravdepodobne tu už strávia svoje Vianoce,“ vyjadril sa primátor Šale Jozef Belický. Slávnostnú chvíľu si prišiel pozrieť aj generálny riaditeľ Štátneho fondu rozvoja bývania, ktorý šaliansky projekt výstavby 150-tich nájomných bytov podporil. Primátorovi odovzdal ďakovný list za podporu rozvoja bytovej výstavby. „150 nájomných bytov robí veľmi málo miest, v minulom roku toľko bytov stavala len Šaľa. Som veľmi rád, že sa tento projekt dotiahne do konca. Takéto projekty treba podporovať,“ priblížil generálny riaditeľ ŠFRB Juraj Kurňavka. Mesto na výstavbu 150-tich bytov získalo zo ŠFRB približne 6, 5 milióna eur. Žiadatelia musia spĺňať niekoľko zákonom stanovených kritérií, napríklad musia byť zamestnaní.

Ľudia sa už nevedeli dočkať, kedy sa do svojich nových domovov dostanú. Po prestrihnutí červenej pásky byty požehnal šaliansky kaplán Štefan Goga.

„Je to pekné, páči sa mi tu. Býval som v garzónke vo Veči so synom, ktorý tam zostane a ja budem bývať tu. Na byt som čakal približne rok a pol,“ hovorí pán Földváry. Podobne sa teší aj pani Zuzka so svojou rodinkou, ktorá tvrdí, že si žiadosť o nájomný byt podali pred niekoľkými rokmi. „Tešíme sa, naozaj, je to skvelá príležitosť, čakali sme na túto chvíľu veľmi dlho. Je to nové, je to kvázi naše, takže, čo viac si priať?“ hovorí s úsmevom mladá mamička.

 

(ek)