Domov   >  Kino
publikované: 08.11.2019 - 12:53  //  aktualizácia: 08.11.2019 - 10:58  //  zobrazené: 2271

Nežná revolúcia v kine

Pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie organizuje mesto Šaľa rôzne spomienkové podujatia. 
V Kine DK Šaľa sa pri tejto príležitosti budú celý týždeň večer premietať tématické filmy. 
Aké? 

13. 11. 2019 - 20:00 h
Filmový klub: PRÍPAD BARNABÁŠ KOS

(vstupné: 4€/členovia FK - 3€)

Satirická tragikomédia, nakrútená podľa poviedky Petra Karvaša zo súboru Čert nespí, pranieruje (vždy aktuálne) prejavy byrokratizmu, pokrytectva a diletantstva. Film rozpráva príbeh nečakaného kariérneho vzostupu snaživého trianglistu Barnabáša Kosa, ktorý sa najmä pre svoju spoľahlivosť a nekonfliktnosť stane náhle riaditeľom symfonického orchestra. Skromný hudobník, ktorý nikdy nehral „prvé husle“ sa najprv bráni, časom však podlieha zvodom funkcie. Zatiaľ čo si užíva ochranu vyššie postavených a pochlebovanie podriadených, nielen dianie v orchestri postupne nadobúda kafkovsky absurdný charakter.
Trailer k filmu: 

 

14. 11. 2019 - 20:00 h
DUBČEK

(vstupné: 2€)

Trvalo to krátko. Eufória z pocitu slobody, viera, že sa napravia chyby minulosti, presvedčenie, že sa Československo zmení na demokratickú krajinu a ľudia budú slobodní. Na čele mnohých významných spoločenských zmien stál koncom 60-tych rokov 20. storočia Alexander Dubček. Charizmatický štátnik s dobráckym úsmevom, ktorý vzbudzoval v ľuďoch nádej, že začnú konečne slobodne dýchať. Lenže to, čo Dubček mienil, Brežnev rýchlo zmenil. 21. augusta 1968 vtrhli do Československa vojská piatich armád Varšavskej zmluvy a demokratizačný proces v našej krajine definitívne pochovali. Takto sa začína historicky prvý hraný film o veľkom mužovi československých i slovenských dejín Alexandrovi Dubčekovi...
Trailer k filmu:

 

16. 11. 2019 - 20:00 h
JAN PALACH

(vstupné: 2€)

Jan Palach, študent, ktorý sa v roku 1969 upálil na protest proti sovietskej invázii do Československa. Nekompromisný mladík, ktorý priniesol najväčšiu obeť v túžbe vyburcovať národ z okupačnej letargie. Meno, ktoré pozná takmer každý. Film rozpráva príbeh posledných mesiacov Palachovho života, ukazuje cestu, na ktorej sa z milujúceho syna, oddaného priateľa a citlivého, premýšľajúceho študenta filozofie stala „pochodeň číslo 1“.
Trailer k filmu:

 

17. 11. 2019 - 20:00 h 
AMNESTIE 

(vstupné: 5€ + povolené zľavy)

Film AMNESTIE sa okrem príbehu troch rodín zasiahnutých komunistickou perzekúciou, venuje aj vzbure väzňov v Leopoldove, ktorá si vyžiadala vojenský zákrok. Vzbure predchádzali široké amnestie Václava Havla, ktoré udelil v januári 1990, len pár dní po svojom zvolení za československého prezidenta. Snímka vzniká v dielni produkčnej spoločnosti Azyl Production v koprodukcii s RTVS, HomeMedia Production a českou produkčnou spoločnosťou Endorfilm. Predlohou k filmu bola kniha Radovana Dunaja Amnestia, ktorá rozpútala peklo. Režisérom snímky je Jonáš Karásek v spolupráci s kameramanom Tomášom Juríčkom a producentom, scenáristom Marošom Hečkom. Táto trojica je vo filmovom prostredí známa okrem mnohých sólových projektov aj vďaka úspešnému filmu Kandidát.
Trailer k filmu:

Tešíme sa na vás!
+ sledujte naše stránky na FB a určite sa zapojte do súťaží o voľné lístky na tieto filmy a ďalšie zaujímavé ceny!